GroenLinks


Perikelen in GroenLinks Den Haag

5 december 2001

In oktober stapte het raadslid Daskapan uit de Haagse fractie van GroenLinks. Het ging hierbij om een al langer lopend conflict waarbij enerzijds persoonlijke tegenstellingen en functioneren een rol spelen en anderzijds een verschil in visie over omgaan met diversiteit. Verder bestaan er grote bezwaren tegen de manier waarop stemmingen plaats vinden als het om personen gaat. Daskapan wordt verweten dat hij mensen ronselt, die nauwelijks weten waar het om gaat en uitsluitend als stemvee voor hem dienen.

Binnen de afdeling bestaan twee groepen: de `verontrusten' en `Nieuw Appel', bestaande uit Jaap de Jong, Ahmed Daskapan, Jasmina Haifi en een grote groep veelal nieuwe allochtone leden. Na drie vergaderingen met verschillende meerderheden is uiteindelijk besloten geen terugroepingprocedure op te starten. Dat betekent dus dat Daskapan tot maart een zetel bezet zonder deel uit te maken van de GroenLinks-fractie.

Op zaterdag 1 december moest de lijst voor de komende verkiezingen vastgesteld worden. Op de conceptlijst staat Bert van Alphen, de huidige fractievoorzitter, op de eerste plaats. Op de rest van de lijst staan zowel aanhangers van verontrusten en Nieuw Appel, als mensen die een tussenpositie innemen.

De afgelopen tijd ontving het landelijk bureau van GroenLinks vele aanmeldingen van nieuwe leden uit Den Haag. De meeste kwamen op een ongebruikelijke manier binnen: gezamenlijk via een e-mail of met dezelfde brieven. Ook betalingen liepen niet zoals gewoonlijk via een bank- of giro-overschrijving maar via afschrijvingen op het postkantoor. Daarop besloot het landelijk partijbestuur een ledenstop in te stellen en deze aanmeldingen nader te onderzoeken. Uitgangspunt hierbij is dat ieder die aangeeft zelf lid te willen worden van GroenLinks en zelf betaalt ook lid kan worden. Dit is dus onderzocht. Bij twijfel over de aanmelding zijn mensen thuis bezocht. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat 26 aangemelde leden geweigerd zijn.

Bij aanvang van de Algemene Ledenvergadering op 1 december deed partijvoorzitter Mirjam de Rijk een beroep op de leden van de afdeling om een lijst samen te stellen die een afspiegeling vormt van de Haagse samenleving en van de afdeling. Democratie houdt in dat je ook rekening houdt met grote minderheden binnen de afdeling. Het gaat niet uitsluitend om de macht van het getal. In het uiterste geval overweegt het partijbestuur de machtiging niet te verstrekken aan Den Haag. Dat kan betekenen dat GroenLinks in Den Haag niet vertegenwoordigd zal zijn in de komende raadsperiode.

De Haagse leden zijn zaterdag 1 december niet in staat gebleken een definitieve goed afgewogen en representatieve lijst vast te stellen. Na de verkiezing van Jaap de Jong als lijsttrekker schortte een aantal kandidaten hun kandidatuur op. Nader overleg moet duidelijk maken welke mogelijkheden er nog zijn om te komen tot een lijst die voldoende basis biedt voor een fractie die in de komende periode in Den Haag kan werken aan groene en linkse ideeën namens GroenLinks. Een volgende ledenvergadering moet zo'n lijst samen stellen. Het landelijk bestuur heeft er vertrouwen in dat dit uiteindelijk ook lukt.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl