Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Gedeeltelijk gunstig advies over bescherming van zes gebouwen te Zedelgem
Brugge , 5/12/2001
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gedeeltelijk gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van de voormalige gemeenteschool van Zedelgem, de Herberg de Zwarten Hoop in Loppem, het huis Bruynooghe in Aartrijke en drie hoeves in Zedelgem.

De voormalige gemeenteschool van Zedelgem, gelegen in de Groenestraat 20, werd gebouwd in 1878 volgens de plannen van provinciaal architect Pierre François Buyck. Het is een symmetrisch bakstenen gebouw in een sobere neoclassicistische stijl. Architect Buyck ontwierp in de periode 1842-1878 heel wat gemeentescholen in de provincie West-Vlaanderen. Hij maakte daarvoor meestal gebruik van hetzelfde plan. In Zedelgem bleef het schoolhuis zeer goed bewaard. Op de vroegere speelplaats staat een fraaie kerselaar, die eveneens als monument wordt voorgedragen. Het huis Bruynooghe in de Eernegemsestraat 13 in Aartrijke dateert uit de 18de en de 19de eeuw. Het is een goed voorbeeld van traditionele dorpsbebouwing in het houtland. De huidige herberg de Swarten Hoop in de Rijselsestraat 36 in Loppem werd in de loop van de 18de eeuw gebouwd. De geschiedenis van deze herberg, gelegen aan een van de belangrijkste wegen in Loppem, klimt op tot de middeleeuwen. Een tijdlang hield de schepenbank van de heerlijkheid De Nieuwen er zelfs regelmatig zitting.

Er worden ook drie hoeves voor bescherming voorgedragen: de hoeve t Waterken in de Loppemsestraat 1, de hoeve de Pleyne in de Loppemsestraat 52 en het Evershof in de Steenbrugsestraat 5. Deze laatste hoeve was tot aan de Franse Revolutie in het bezit van de Brugse Eeckhoutabdij. Het huidige boerenhuis werd in de 17de en de 18de eeuw gebouwd. De middeleeuwse structuur van een opper- en een neerhof is nog duidelijk te herkennen in de omliggende weilanden. De andere twee hoeves zijn goede voorbeelden van 18de- en 19de-eeuwse landelijke architectuur in het Houtland.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen is van oordeel dat een bescherming als monument van de meeste gebouwen verantwoord is. Wel werd voor de schuur en het erf van hoeve t Waterke en voor het erf van de hoeve de Pleyne een ongunstig advies uitgebracht.

De definitieve beslissing over de bescherming berust bij minister Van Grembergen.