Consumentenbond

Zwartboeken Bond nog niet bij Ybema
5 december 2001

De Consumentenbond heeft op 5 december helaas niet de zwartboeken over de NS, kabel en de zorg aan staatssecretaris Ybema van Economische Zaken kunnen overhandigen. Deze liet het wegens ziekte afweten. Ook het debat over het consumentenbeleid van de overheid dat op die dag zou plaatsvinden, is niet doorgegaan.

Het debat zou gaan over de nota van Ybema 'De versterking van de positie van de consument'. De Consumentenbond heeft kritiek op deze nota en heeft een eigen notitie geschreven: 'De marktmeester aan zet'. De Bond pleit hierin voor een grotere rol van de overheid in markten die niet klantgericht werken. De Bond wil dat de overheid ervoor zorgt dat consumenten beter behandeld worden in deze markten. Ze moet misstanden opsporen, keuze-informatie afdwingen en het toezicht radicaal anders regelen. Dan hebben consumenten pas echte keuze en kunnen ze bij problemen naar de concurrent gaan. Nu kan dat niet, omdat veel van deze bedrijven of monopolist zijn, of er zijn wel meerdere aanbieders, maar de concurrentie werkt dan niet goed.

De overhandiging van de zwartboeken en de notitie 'De marktmeester aan zet' zou plaats vinden in het kader van de actie 'Maak kiezen mogelijk!' Deze actie is gestart op 24 november en zal op 8 december afgesloten worden tijdens het jaarlijkse Bondscongres. Daar gaan de lijsttrekkers Thom de Graaf, Ad Melkert en Jan Peter Balkenende in discussie met de Bondsraadsleden over de rol van de overheid in consumentenzaken.