Voedingscentrum
Voedingscentrum introduceert www.studentenkeuken.nl
5 december

Het Voedingscentrum lanceert vandaag www.studentenkeuken.nl. De website geeft prikkelende ideeën voor lekkere, snelle en gezonde maaltijden. Studenten leverden de recepten, het Voedingscentrum de kooktips en algemene informatie over voeding, gezondheid en veiligheid. De site biedt de student een compleet, digitaal studentenkookboek. Studenten kunnen de recepten doorsturen aan vrienden en ze uitnodigen voor een kookexperiment met ludieke E-cards (Tell a friend).

Kerstdis
Op de site staan talloze recepten voor groenten, brood, pannenkoeken, vlees en vis of juist vegetarische gerechten, onder speelse rubrieksnamen als Scharreltje, Meeel - ig, Plant*aardig en Herkauwen. Speciaal voor de komende feestdagen is er een kerstdis, met feestelijke recepten voor twaalf (!) personen. Bijvoorbeeld een menu bestaande uit salade met gerookte tahoe en pijnboompitten, artisjokken met roomdressing en Mariannes kerstpompoen, en als uitsmijter een grand dessert.

Gezond
De website www.studentenkeuken.nl is bedoeld voor eerstejaars studenten HBO en WO. Ze wonen meestal sinds kort zelfstandig en hebben vaak nog beperkte ervaring met koken. De gemiddelde student houdt er daarnaast vaak ongezonde eetgewoonten op na. Studenten eten veel vet, te weinig groenten en fruit en de voedselhygiëne laat vaak te wensen over. Het Voedingscentrum grijpt met www.studentenkeuken.nl de kans om studenten bewust te maken van gezond en veilig eten. De site biedt toegankelijke recepten en overzichtelijke informatie waarmee iedere aspirant kok z'n voordeel kan doen.

Veiligheid
In menig studentenkeuken kunnen ziekmakende bacteriën zich gemakkelijk verspreiden. Het goed bewaren van voedsel en hygiënisch klaarmaken van maaltijden verdient dan juist aandacht. Daarnaast hebben veel studenten naar aanleiding van recente voedselincidenten de nodige vragen over de veiligheid van ons voedsel. De website geeft over al deze onderwerpen informatie.

Het Voedingscentrum doet meer
Zintuigen geven niet altijd alle informatie over eten. Wie weet hoe calorieën smaken? Hoe bestrijdingsmiddelen klinken? Of hoe salmonella ruikt? Als de zintuigen het niet waarnemen, kan men terecht bij het Voedingscentrum: het zesde zintuig voor eerlijke informatie over gezond, veilig en lekker eten.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/