Voedingscentrum
Hoeveel drop mag je per dag eten?
3 december

Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan gemiddeld 100 gram drop per dag te eten. Voor harde drop geldt een maximum van 50 gram, voor minder sterk smakende drop 150 gram per dag. Wanneer je ook zoethoutwortelthee drinkt, geldt een lagere hoeveelheid. Voor zoethoutwortelthee geldt een veilige hoeveelheid van 600 ml per dag. Het gaat hierbij om gemiddelden: de ene persoon kan heel anders reageren op drop en zoethoutthee dan de andere. Mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk of veel vocht vasthouden, doen er in elk geval goed aan zo min mogelijk drop of zoethoutthee te nuttigen.

In drop en zoethoutwortelthee zit glycyrrhizine, dat een verhoogde bloeddruk en vochtophoping kan veroorzaken. Door niet meer dan gemiddeld 100 gram drop per dag te eten of niet meer dan 600 ml zoethoutwortelthee te drinken, wordt dat voorkomen. Glyccyrhizine is een bestanddeel van zoethoutwortelextract. Dat zit in dranken als ouzo, pastis, pernod, diverse Belgische bieren, kruidentheeën, kauwgum, hoestdrank, keelpastilles en tabak. Via drop en zoethoutwortelthee krijgen mensen de grootste hoeveelheid zoethoutwortelextract binnen.

Het advies van het Voedingscentrum gaat uit van een veilige hoeveelheid glycyrrhizine van 2 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Het advies is gebaseerd op een gemiddeld percentage van glycyrrhizine van 0,15% in drop, 250 mg per liter zoethoutthee en een gemiddeld lichaamsgewicht (70 kg).