K.V Archivarissen


Persbericht

5 december 2002

Van Wijn-penning uitgereikt aan prof.dr. O.Dasscher

Op woensdag 5 december 2001 is in Dusseldorf (Duitsland)de Hendrik van Wijn-penning uitgereikt aan prof. dr. Ottfried Dasscher, directeur van het Nordrhein-Westfälischen Hauptstaatsarchivs in Düsseldorf.

De Van Wijn-penning wordt toegekend door de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland aan personen die zich op bijzonder wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het Nederlandse archiefwezen. Het is de eerste keer dat een niet-Nederlandse Europeaan de penning krijgt.
Prof.Dasscher heeft zeer veel bijgedragen aan de archiefcontacten in grensstreken. Voor Nederland heeft hij zich met name ingezet voor de samenwerking met het Rijksarchief Limburg. Dankzij zijn inzet is hier een van de eerste grensoverschrijdende samenwerkingverbanden in Nederland ontstaan.

Prof. Dasscher is de grote motor geweest achter het grensoverschrijdende project Rijkskamergerecht. In dit schoolvoorbeeld van hoe onbaatzuchtige samenwerking over de grens realiseerbaar is, is zijn persoonlijke inzet en betrokkenheid evident. Ook de rol die Dasscher speelde bij de totstandkoming van Euregionale symposia zijn tekenend voor zijn persoon.
Medewerkers van het Hauptstaatsarchiv brengen tegenwoordig regelmatig bezoeken aan het Rijksarchief Limburg om zich daar op de hoogte te stellen van gebouw en inrichting. De chauffeur met dienstauto geen luxe voertuig maar met veel ruimte voor kleine archieftransporten weet intussen uitstekend de weg.

Het ligt in de aard van de geschiedenis van dit deel van Nederland waardoor grensoverschrijdende archiefsamenwerking wenselijk is.

Meer dan van welke andere Nederlandse provincie geldt voor Nederlands Limburg dat een onderzoeker van de geschiedenis van dit gewest al heel snel gebruik moet maken van archivalische bronnen buiten de provinciegrens. Zelfs betrekkelijk eenvoudige genealogische naspeuringen leiden al snel buiten Limburg.

De staatkundige scheiding tussen Nederland en Pruisen/Duitsland in de 19e eeuw heeft met name voor Limburg en het Rijnland geleid tot een grillige verdeling van archieven. Zo bevinden centrale bestuurlijke en rechterlijke archieven van het vroegere Overkwartier van Gelre, dat zowel delen van het huidige Nederland als Duitsland omvatte, zich zowel in het rijksarchief Limburg als het Hauptstaatsarchiv Dusseldorf. Maar ook een hele reeks Limburgse dorpen behoorden tot de vroegere hertogdommen Kleef en Gulik en een hele reeks zogenaamde Rijksheerlijkheden.

Hendrik van Wijn (1740-1831) was van 1802 tot en met 1812 archivaris van de Bataafse Republiek en van 1814 tot zijn dood in 1831 archivaris van het Rijk en grondlegger van het Algemeen Rijksarchief.

De Hendrik van Wijn-penning is in 1987 voor het eerst toegekend aan prof.dr. F.C.J. Ketelaar, hoogleraar Archivistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Dascher is de zesde persoon aan wie de penning wordt overhandigd.