Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 5 december 2001

Europees kaderbesluit terrorisme en Europees aanhoudingsmandaat: Agalev en Ecolo wijzen op risico's van overhaaste beslissingen


De Groenen steunen het streven van de EU om gezamenlijk te komen tot een eenvormige Europese aanpak van het terrorisme en de wens om te komen tot een eenvormig Europees aanhoudingsmandaat als stap in de verdere integratie van Europa op justitieel vlak.

Maar deze twee terechte doelstellingen zijn zo ingrijpend dat een overhaasting het risico inhoudt dat de Europese tradities van bescherming van fundamentele rechten en vrijheden in het gedrang komen. De eerste voorstellen waren bijzonder risicovol en dreigden elk terecht protest tegen politieke beslissingen en ondemocratische structuren onmogelijk te maken, zelfs voor vakbonden en bewegingen als de anders-globaliseringsbeweging.

De ontwerpteksten van 19 (terrorisme) en 21 november (aanhoudingsmandaat) betekenen al een ernstige verbetering, maar het is nog steeds onduidelijk welke de eindteksten zullen zijn die op de Europese top voor ministers van justitie en Binnenlandse Zaken, eind deze week, voorliggen.

Vandaar dat AGALEV en ECOLO een oproep doen tot de Europese lidstaten en tot onze regering als voorzitter:

1. om het kaderbesluit betreffende terrorisme slechts te aanvaarden onder voorbehoud van goedkeuring door de nationale parlementen. Vooral de definitie van terrorisme vergt nauwkeurige analyse en eventueel bijsturing door het parlement.

2. om het akkoord omtrent een Europees aanhoudingsmandaat uitsluitend van toepassing te maken voor uitleveringen binnen de EU-lidstaten en zeker niet automatisch van toepassing te maken voor uitlevering aan derde landen (zoals de VS).

Voor de Groenen mag er bovendien geen afbreuk worden gedaan aan de basisprincipes zoals die zijn vastgelegd in art. 6, 2 van het Europees Unieverdrag, art. 15 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens en van het Europees Verdrag ter bestrijding van terrorisme van 21-1-1977. Deze verdragen waarborgen een aantal fundamentele rechten en vrijheden en dienen dan ook als dusdanig expliciet opgenomen in het artikel 1 van het Kaderbesluit terrorisme. Zij dienen onverminderd van kracht te blijven ook in de strijd tegen het terrorisme.

Deze Kaderbesluiten zullen achteraf nog moeten omgezet worden in nationale wetgeving. Het is echter van zeer groot belang dat deze omzetting kan gebeuren via een diepgaand parlementair debat. De Kaderbesluiten moeten dus voldoende ruimte bieden voor deze fundamentele discussie. Het is immers zinloos in naam van de verdediging van democratie de strijd aan te binden met het terrorisme via methoden die de grondwaarden van deze democratie zelf ondergraven.

Fauzaya Talhaoui, Agalev Kamer
Frans Lozie, Agalev Senaat
Geraldin Pelzer, ECOLO Kamer
Marc Hordies, ECOLO Senaat

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/ persteksten : http://www.agalev.be/pers/