GNVJN902.3MI for ; Wed, 5 Dec 2001 15:16:21 +0100 Message-Id: X-Sender: yoer.pressin@mail.nieuwsbank.nl X-Mailer: QUALCOMM Windows Eudora Version 5.1 Date: Wed, 05 Dec 2001 15:17:44 +0100 To: dienst@nieuwsbank.nl From: Antoon Seelen (by way of "Redactie Nieuwsbank (Yoerak van Voorst)" ) Subject: Informatiepakketten Afghanistan en Peru Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

In de Landenreeks van de Scriptieservice van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs zijn zojuist twee nieuwe titels verschenen, te weten 'Afghanistan' en 'Peru'.

Afghanistan Het scriptiepakket Afghanistan biedt jongeren informatie voor een werkstuk of spreekbeurt over Afghanistan. Aan bod komen: dagelijks leven en middelen van bestaan, de geschiedenis vol oorlogen, het regime van de Taliban (1996-2001), terrorisme en de 'nieuwe oorlog', mensenrechtenschendingen bij de Taliban en de Noordelijke Alliantie en de positie van vrouwen vroeger en nu. Ruime aandacht is er ook voor drie projecten die door de Novib in het land gesteund worden: het opruimen van landmijnen (door Omar), onderwijs en gezondheidszorg voor meisjes (door Shuhada) en integrale wederopbouw en ontwikkeling (door SHA). Ook is er aandacht voor de positie van Afghanen in Nederland. Het pakket (25 pagina's) sluit af met een verklarende woordenlijst en een bronnen- en adressenlijst. Ook zijn er tips voor het maken van een werkstuk en het houden van ene spreekbeurt opgenomen.

Peru Eind juli is Alejandro Toledo beëdigd als nieuwe president van Peru. Hij is de eerste Indiaanse president sinds de Spaanse verovering, in een land waar meer dan 80% van de bevolking Indiaans bloed heeft. In zijn toespraken belooft hij veel: herstel van de democratie, aandacht voor mensenrechten, geen corruptie, meer werk en meer aandacht voor de Indiaanse tradities. Dit scriptiepakket behandelt bovengenoemde thema's in hoofdstukken over geschiedenis, politiek, economie en samenleving. Het geschiedenisgedeelte begint met uitgebreide informatie over de Inca-cultuur en de periode daarvóór. Daarna worden de periode van Spaanse kolonisatie, de onafhankelijkheid en de moeizame weg naar democratie beschreven. Het pakket begint met korte feitelijke informatie en een beschrijving van landschap en klimaat.

Beide informatiepakketten zijn geschreven voor leerlingen van 10-16 jaar. Ze kosten ¤ 5,28 (losbladig, incl. porto) of ¤ 5,78 (met ringband, incl. porto) en zijn te bestellen bij het Centrum voor Mondiaal Onderwijs, tel. 024-3613074, e-mail cmo@nsm.kun.nl of via onze website http://www.cmo.nl

Met vriendelijke groet namens het CMO,

Antoon Seelen
---
Centrum voor Mondiaal Onderwijs Postbus 9108 6500 HK Nijmegen tel. 024-3613074 fax 024-3613014 email: a.seelen@nsm.kun.nl http://www.cmo.nl http://www.maak-een-werkstuk.nl