FNV

Nog geen akkoord over toekomst WAO
fnv voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Werknemers en werkgevers zijn het nog niet eens over de contouren van een nieuw WAO-stelsel. Een gezamenlijk advies laat minstens "enkele weken tot een maand" op zich wachten. Vakbeweging en werkgevers zijn het in de Sociaal-Economische Raad (SER) nog niet eens over de hoofdlijnen van een nieuw WAO-stelsel.

Dat bleek gisteravond na afloop van het overleg binnen de Sociaal-Economische Raad. Volgens SER-voorzitter Wijffels duurt het nog minstens "enkele weken tot een maand" om de meningsverschillen te overbruggen.

De bonden en de werkgevers zijn het niet eens over de positie van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Volgens een tussenvoorstel, dat gisteravond werd besproken, blijven mensen die voor minder dan 50% arbeidsongeschikt zijn in dienst tegen doorbetaling van het volledige salaris.

Vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf vinden dat werkgevers hierdoor eenzijdig de rekening krijgen gepresenteerd.

Voor werknemers die tussen de 50 en 80% arbeidsongeschikt zijn, moet de werkgever aangepast werk zoeken. Het inkomen wordt via een wettelijke verzekering aangevuld.

De grote lijnen over de toekomstige regeling voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, liggen wel vast: zij krijgen een volledige WAO-uitkering.

Die uitkering valt ook hoger uit dan de huidige 70% van het laatst verdiende loon. Bovendien kan in CAO's het inkomen worden aangevuld.

Het kabinet neemt, zodra het advies van de SER rond is, een standpunt in over de WAO. Werknemers en werkgevers benadrukten gisteren nog eens het belang van een gezamenlijk advies.

Een spoedig unaniem advies voorkomt dat het inkomen van toekomstige WAO'ers de inzet wordt van de komende verkiezingen.

Volgende week woensdag praten vakbeweging en werkgevers verder over de WAO.

In de bijlage Tussenvoorstel.rtf de hoofdlijnen van het voorstel waarover de SER op dit moment onderhandelt.

5 december 2001