Gemeente Den Haag

2001-12-05: Extra inspanning nodig voor uitbreiding kinderopvang

De uitbreiding van kinderopvang in Den Haag vordert, maar vraagt een flinke inspanning van de gemeente. Dit blijkt uit de vierde tussenrapportage van wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie over de uitvoering van de Rijksregeling 'uitbreiding kinderopvang en naschoolse opvang'. De gemeente dient volgens deze regeling 2494 nieuwe kindplaatsen te creëren. Op dit moment zijn 1171 nieuwe kindplaatsen gerealiseerd. De uitbreiding is hard nodig in Den Haag. In januari 2001 waren er in Den Haag in totaal 6292 kindplaatsen, waarvan 1961 gesubsidieerd door de gemeente. Door het uitvoeren van diverse maatregelen, waaronder de uitbreiding van kindplaatsen, werkt de gemeente aan het terugdringen van de bestaande wachtlijsten.

Bonus
Op 1 oktober 2001 waren 870 nieuwe plaatsen in de naschoolse en 301 nieuwe plaatsen in de dagopvang gerealiseerd. De gemeente heeft circa 85 projecten ontwikkeld, om het aantal kindplaatsen uit te breiden. Er is sprake van enige vertraging in de realisatie van de nieuwe kindplaatsen. Dit wordt onder meer veroorzaakt door vertraging in de bouw en schaarste aan gekwalificeerd personeel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verlengt de stimuleringsperiode met een jaar tot 31 december 2003, omdat ook in de rest van het land soortgelijke vertragingen optreden. De gemeente krijgt een bonus voor iedere kindplaats die snel wordt opgeleverd. De verwachting is dat voor 224 plaatsen een bonus wordt ontvangen, een totaalbedrag van 950.000,-

Nieuwkomers
De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) neemt kindplaatsen af voor verschillende van haar doelgroepen. Dit zijn onder meer ouders die betaald werk gaan verrichten en ouders die een traject richting werk of sociale activering volgen. In de afgelopen periode zijn 840 kinderen van ouders uit deze doelgroep door SZW geplaatst bij instellingen voor kinderopvang. Daarnaast neemt SZW kindplaatsen af voor kinderen van 'nieuwkomers' die een inburgeringscursus volgen. Begin 2001 stonden nog circa 150 kinderen van 'nieuwkomers' op de wachtlijst voor kinderopvang. Op de peildatum 1 oktober 2001 was dit aantal gedaald tot 104 kinderen.

Oudkomers
In juli 2000 waren er 913 wachtenden ('oudkomers') voor taallessen Nederlands. Voor circa 350 van deze 'oudkomers' was kinderopvang het knelpunt. Op 1 oktober jl. stonden er nog 309 'oudkomers' op de wachtlijst voor taallessen Nederlands, waarvan 88 door gebrek aan kinderopvang niet konden worden geplaatst. Dit betekent een verkleining van de wachtlijst met 250! In totaal staan er nu nog 111 kinderen van 'oudkomers' op de wachtlijst voor kinderopvang.

Gastouderschap
Bij de opvang van kinderen van 'nieuwkomers' zijn enkele knelpunten geconstateerd. De capaciteit werd niet optimaal benut en er was ook sprake van verzuim. Begin 2001 heeft de gemeente daarom maatregelen vastgesteld, om het lesaanbod en het aanbod van kinderopvang beter op elkaar af te stemmen én om het verzuim aan te pakken. Verder wordt op drie nieuwe vestigingen van het ROC een inpandige kinderopvangruimte ingericht voor kinderen van 'oudkomers' én 'nieuwkomers'. Een andere maatregel is het bevorderen van gastouderschap. De uitvoering van deze maatregelen vordert gestaag.

Raadscommissie
Het voorstel wordt op 12 december 2001 besproken in de raadscommissie Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie.

5 december 2001

last update: 6 december 2001 ;pag.: 9709; auteur: 112