Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

5 december 2001 Nr. 01/204

Chipkaart voor diensten op het terrein van de sociale zekerheid

De informatie- en communicatietechnologie zal grote gevolgen hebben voor bedrijven en werknemers. De wijze van productie zal geleidelijk veranderen, evenals de taken en functies van werknemers die meer zelfstandigheid krijgen. Daarnaast zal de dienstverlening op het terrein van de sociale zekerheid klantvriendelijker en efficiënter kunnen worden door de toepassing van ICT.

De verwachting is dat er binnen een aantal jaren een chipkaart ontwikkeld kan worden voor diensten op het gebied van sociale zekerheid. Die chipkaart dient tevens als identificatiemiddel en geeft toegang tot gegevensbanken. De chipkaart geeft de burger de mogelijkheid op elk moment inzage te krijgen in zijn aanspraken, opgebouwde rechten, de behandeling van zijn aanvraag enz. Bovendien wordt fraudebestrijding met de chipkaart beter mogelijk.

Dat blijkt uit de nota 'Sociaal Digitaal' die minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze nota omvat een verkenning van de gevolgen en mogelijkheden van ICT op het gebied van werk, inkomen en sociale zekerheid.

In de nota geeft minister Vermeend aan dat door elektronische dienstverlening de efficiency bij de uitvoeringsorganisaties op het terrein van de sociale zekerheid zal verbeteren. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de dienstverlening van de overheid richting burgers. Zo zullen wacht- en doorlooptijden in contacten met de overheid kunnen worden verkort en vergunningsprocedures versneld. Basisregistraties worden verbeterd. Dat betekent dat databestanden worden gekoppeld zodat burgers maar eenmaal hun gegevens hoeven aan te leveren. Digitalisering van diensten betekent voor bedrijven minder administratieve lasten. Voortdurende innovatie en verbetering van de dienstverlening zal door het ministerie van SZW gestimuleerd worden met klanttevredenheidsonderzoeken.

Volgens de nota zal telewerken de komende jaren toenemen. De overheid stimuleert deze ontwikkeling om meer mensen aan de slag te krijgen en tevens het aantal files te verminderen.


---
De volledige tekst van de nota staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).