Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Afsluiting van het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger

Prinses Astrid ontbijt met 11 rodekruisvrijwilligers & Rode Kruis stelt resultaten van onderzoek naar vrijwilligers voor

Naar aanleiding van de afsluiting van het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger ontbeet Prinses Astrid vandaag met 11 rodekruisvrijwilligers in Club Prins Albert in Brussel. De voorzitter van het Belgische Rode Kruis praatte uitgebreid met 'haar vrijwilligers' en luisterde naar hun noden en verhalen.

Het Rode Kruis stelde ook de resultaten voor van een onderzoek dat werd uitgevoerd door L. Hustinx en Prof. Dr. F. Lammertyn van de K.U. Leuven. In het onderzoek werd gepeild naar het profiel van de vrijwilligers van de Hulpdienst. Deze gemotiveerde en goed opgeleide hulpverleners heeft iedereen wel eens aan het werk gezien bij een ramp, een ongeval of een groot evenement.

Het Rode Kruis heeft 8.500 Hulpdienstvrijwilligers. Wie zijn deze vrijwilligers? Uit het onderzoek blijkt dat ze jong zijn: 39,5 % zit in de leeftijdsgroep van 26 tot 40 jaar, 32 % in de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar. Er zijn iets meer mannen (56 %) dan vrouwen. De rodekruisvrijwilligers zijn iets hoger opgeleid dan de gemiddelde Vlaming. Ongeveer 1/5de heeft een diploma hoger onderwijs en 1/5de studeert nog. In hun beroepsleven zijn de vrijwilligers minder vertegenwoordigd in de hogere functies.

Belangrijk om weten voor het Rode Kruis is ook: waarom zijn ze en blijven ze vrijwilliger? In het vrijwilligerswerk spreken onderzoekers van 2 stijlen van vrijwilligheid: de klassieke stijl en de nieuwe stijl. Het onderzoek wijst uit dat de rodekruisvrijwilliger een combinatie is van de 2 stijlen. De Hulpdienstvrijwilliger wil bijvoorbeeld dat er rekening wordt gehouden met zijn persoonlijke agenda. Hij wil zelf de grenzen van zijn engagement bepalen en behoort zo tot de nieuwe stijl van vrijwilligers. Dit geldt ook voor de motivatie van de vrijwilliger waar nieuwe elementen zoals erkenning, persoonlijke ontplooiing en voldoening belangrijk zijn. Een ander voorbeeld van de nieuwe stijl is dat de vrijwilliger tolerant is tegenover de hoge deskundigheidsvereisten die het Rode Kruis stelt. De rodekruisvrijwilliger wil zich immers op een professionele en kwaliteitsvolle manier kunnen inzetten. Als het gaat over de duur en de mate van engagement is de Hulpdienstvrijwilliger een klassieke vrijwilliger: de vrijwilliger is heel loyaal ten opzichte van de organisatie en zet zich frequent in. Hij is gemiddeld 8,8 jaar actief en 60 % van hen zet zich wekelijks 7 uren in.

Op dit ogenblik zijn er bij het Rode Kruis in totaal meer dan 14.000 vrijwilligers actief. Want rodekruisvrijwilligers doen nog meer dan eerste hulp verlenen aan mensen in nood: zij lenen boeken uit aan patiënten in ziekenhuizen, leren de bevolking hoe ze eerste hulp moeten verlenen, bezoeken bejaarden en alleenstaanden, geven psychosociale bijstand aan slachtoffers van rampen en hun familieleden, organiseren vakantiekampen voor kansarme kinderen enz.

Brussel, 5 december 2001