Verbond van verzekeraars

Evaluatie maatregelen op gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid

Werkgevers zijn anders gaan denken over ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het wordt niet langer als een abstract collectief probleem gezien, maar steeds meer als een concreet probleem voor werkgevers en werknemers. Dat concludeert onderzoeksbureau AS/tri in een samenvattende analyse van vier zorgwetten, waaronder de Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (Pemba) en de Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz).

De Wulbz, die in 1996 van kracht werd, regelt dat werkgevers gedurende het gehele eerste ziektejaar van de werknemer minimaal 70 procent van het loon moet doorbetalen. In vrijwel alle CAOs is dit overigens uitgebreid tot 100 procent. Een groot deel van de werkgevers heeft voor dit risico een verzekering afgesloten. In principe betekent het verzekeren van de eigen-risicoperiode van een jaar een vermindering van de financiële prikkel van de loondoorbetalingsverplichting, die werkgevers ertoe moet aanzetten het ziekteverzuim te verzetten. AS/tri concludeert echter dat de ziekteverzuimverzekeraars in eerste instantie de premies te laag hebben vastgesteld, maar vanaf 1998 de premies en het eigen risico verhoogden waardoor alsnog sprake is van een financiële prikkel. Dit heeft ook geleid tot een verbetering van het arbeidsomstandighedenbeleid in het bedrijfsleven.

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de evaluatie van AS/tri aan de Tweede Kamer gestuurd. Hij schrijft onder meer dat van nieuw beleid nog positieve effecten te verwachten zijn op het reïntegratiebeleid van ondernemingen. Hij doelt hierbij op de Wet verbetering poortwachter, waarin regels voor het eerste ziektejaar zijn vastgelegd, en de verbeteringen die worden aangebracht in WAO-keuringen. Op korte termijn zal het Verbond zijn leden informeren over de nadere invullingen van het poortwachtermodel en de gevolgen van het wetsvoorstel voor de modelpolisvoorwaarden voor ziekengeld, WAO-gat, Pemba en AOV-individueel.

Bondig, november 2001