Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


5 december

Verbod op re-export desastreus

Positie Nederland in het geding door voornemen kabinet

Aalsmeer, 5 december 2001 - Het aan banden leggen van re-export van agrarische producten is desastreus voor de Nederlandse bloemengroothandel. Dit stelt het Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten in reactie op het beleidsvoornemen van het kabinet om re-export buiten Nederland om te leiden. De Nederlandse bloemenhandel is wereldwijd marktleider en biedt direct werkgelegenheid aan circa 15.000 personen.

Export groeit 5%
De Nederlandse export van bloemen en planten groeit dit jaar met 5% tot ruim 9 miljard. De importwaarde van de bloemen in dit pakket ligt op circa 1,6 miljard. Deze importbloemen heeft Nederland nodig om gedurende het hele jaar een breed en zo volledig mogelijk assortiment aan te bieden. Met name in de wintermaanden, als de productie van Nederlandse bodem terugloopt, is aanvulling een voorwaarde. De Nederlandse bloemenexporteurs zijn hierdoor in staat om jaarrond een breed productenpakket wereldwijd aan te bieden.

Bijdrage aan handelsbalans
De aanvulling met importbloemen aan het Nederlandse aanbod stelt de groothandel bovendien in staat extra toegevoegde waarde te leveren. Vorig jaar was de bijdrage van alleen al de bloemen- en plantenuitvoer aan het overschot op de nationale betalingsbalans 22%, bij een aandeel in de totale export van nog geen 2%.

Directe stromen
De importbloemen in Nederland zijn afkomstig van onder meer Kenia, Israël, Colombia en Ecuador. Grote leveranties uit met name Afrika vinden hun weg al rechtstreeks, bijvoorbeeld naar supermarkten in Europa.
Het aandeel in geld van de verkoop via dit kanaal bedraagt op consumentenniveau echter nog maar 20%. Ook voor de andere afnemers- en distributiekanalen is het beschikken over en ook fysiek aan kunnen bieden van importproducten van levensbelang.

Reputatie op het spel
Een beperking of zelfs verbod op re-export betekent voor de Nederlandse sierteeltsector een aanzienlijk verlies van marktaandeel, ondergraving van de positie als internationaal marktleider en aantasting van de toonaangevende reputatie als tuinbouwland. De gevolgen voor onder meer de werkgelegenheid zullen volgens het bedrijfschap desastreus zijn.
Daarnaast zet het schap vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van een mogelijke beperking van de re-export, die afkomstig is van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. "De rekening voor het achterblijven van voldoende infrastructuur kan en mag niet worden neergelegd bij trekpaarden van de economie, die hiermee voor hun succes worden bestraft", aldus het bedrijfschap.

Meer informatie:
Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten : drs.ing. Marcel Rutten of ing. Jan Lanning
Postbus 1012, 1430 BA Aalsmeer
telefoon 0297-380090, fax 0297-380099
E-mail: info@bloemengroothandel.com