Filmfestival Rotterdam


05-12-01 Exploding Cinema, Filmmakers in Focus, Speciale programma's

null

31e International Film Festival Rotterdam
woensdag 23 januari tot en met zondag 3 februari 2002

PERSBERICHT 4 december 2001


- Exploding Cinema-programma toont invloed muziekvideo
- Filmmakers in Focus: Stan Brakhage, Zacharias Kunuk & Igloolik Isuma Productions, Goran Markovic

- speciale programmas ´The Desert of the Real´ en ´Looking Glass'
In nauw verband met het centrale programma ´What (is) Cinema? presenteert het 31e International Film Festival Rotterdam (23 januari
- 3 februari 2002) meerdere festivalonderdelen die bijdragen aan de discussie rond de stand van zaken in de onafhankelijke filmkunst. Exploding Cinema concentreert zich op de invloed van muziekvideos. De drie Filmmakers in Focus, afkomstig uit Canada, de Verenigde Staten en Joegoslavië, hanteren ieder op persoonlijke manier de mogelijkheden van film. ´The Desert of the Real onderzoekt politieke cinema en ´Looking Glass´ toont films die direct naar film of filmmaken verwijzen. What (is) Cinema? omvat speelfilms, installaties en debatten over de huidige positie en mogelijke toekomst van de film.

Exploding Cinema: Pause - freezing music video culture Voor het eerst besteedt het International Film Festival ruime aandacht aan de muziekvideo. Terwijl conglomeratievorming in de muziekindustrie de vertoningsmogelijkheden van videoclips sterk hebben beperkt, produceren onafhankelijke en kunstzinnige filmmakers samen met vormgevers en popmusici de prachtigste vernieuwende videoclips die zelden of nooit op muziekkanalen te zien zijn. Daarnaast blijkt uit nieuwe speelfilms van videoclipregisseurs hoe ´clip´-beeld- en montagetechnieken de cinema als geheel beïnvloeden. Exploding Cinema toont muziekvideo-overzichten naar thema en maker, films van clipregisseurs en documentaires waarin de pop- en muziekcultuur een grote rol speelt. In het kader van Exploding Cinema organiseert het Nederlands Architectuur Instituuut in Rotterdam de tentoonstelling ´Clip City´ over architectuur in muziekvideos.

Filmmakers in Focus
Het International Film Festival Rotterdam brengt met oeuvre-overzichten een eerbetoon aan drie filmmakers die weliswaar geruime tijd actief zijn, maar nog niet op grote schaal bekendheid genieten. De experimentele en invloedrijke filmmaker Stan Brakhage (USA) maakte een groot aantal, in toenemende mate abstracte, films. Brakhage vestigt hiermee sterk de aandacht op de mogelijkheden en waarde van film. Na een reeks documentaires over leefwijze en cultuur van de Noord-Canadese Inuit, bracht regisseur Zacharias Kunuk (zelf ook Inuit) in 2001 het mythische filmepos ATANARJUAT, THE FAST RUNNER uit. Kunuk en het mede door hem opgerichte Igloolik Isuma Productions zetten een eigenzinnige mengvorm van fictie en non-fictie in voor de emancipatie en behoud van de eigen cultuur. De scherpe en persoonlijke observaties in het oeuvre (o.a. SERBIE, ANNÉE ZÉRO) van de Joegoslavische film- en theatermaker Goran Markovic tonen de verborgen realiteit in zijn land. De drie Filmmakers in Focus presenteren hun werk en nemen deel aan de debatten binnen het ´What (is) Cinema?´-programma.

Speciale programmas: ´The Desert of the Real´ en ´Looking Glass´ Twee speciale programma´s dragen door hun specifieke thema bij aan ´What (is) Cinema?´. Met het doel de huidige positie van de politieke cinema te onderzoeken, omvat ´The Desert of the Real´ films als HUEY P. NEWTON STORY van Spike Lee (USA), LA COMMUNE (PARIS, 1871) van Peter Watkins en GAS ATTACK van de Britse filmmaker Kenny Glenaan maar ook werk van videoactivisten, documentaires, korte films en dv-films over politieke en sociale kwesties. ´Politieke cinema´ is een van de onderwerpen uit de dagelijkse ´What (is) Cinema?´-debatten. Het ´Looking Glass´-programma presenteert een vijftiental films die direct, in vorm en inhoud, verwijzen naar film en filmmaken zoals Todd Solondz´ STORYTELLING (USA), SAUVAGE INNOCENCE van Philippe Garrel (Frankrijk) en EXPULSION FROM PARADISE van de Tsjechische filmmaker Vera Chytilová.

Noten aan de redactie

· in factsheets: meer informatie over Exploding Cinema en de Filmmakers in Focus

· informatie/fotos/interviews: IFFR persvoorlichting t.a.v. Bert-Jan Zoet of Margo van der Valk
persaccreditatie-aanvragen: IFFR Persvoorlichting t.a.v. Mieke van Oorschot

· tel. 010 - 890 90 90, email press@filmfestivalrotterdam.com, fax 010 890 90 91

Contact

phone: +31 10 890 90 90
fax:+31 10 890 90 91
e-mail: press@
filmfestivalrotterdam.com

Press officers
Bert-Jan Zoet
Bert-Jan Zoet

Margo van der Valk
Margo van der Valk

Press Accreditation
Mieke van Oorschot
Mieke van Oorschot