GroenLinks


-

GroenLinks hekelt contract over HSL-Zuid

5 december 2001

GroenLinks vindt het schandalig dat minister Netelenbos een dag voor het HSL-Zuid debat het contract met de vervoerder NS/KLM heeft getekend. De voorwaarden in het contract, waarbij de vervoerder tariefvrijheid krijgt in ruil voor een hogere vergoeding aan het Rijk voor het gebruik van het spoor, is niet acceptabel.

De tarieven worden als gevolg daarvan zo hoog dat de lijn veel minder reizigers zal aantrekken dan mogelijk en slechts een optie wordt voor de rijkere reiziger.

Voor het spoorproject zijn juist miljarden uitgetrokken om duurzamer vervoer voor miljoenen reizigers aantrekkelijker te maken; internationaal in plaats van het vliegtuig, nationaal in plaats van de auto. Met de hogere tarieven wordt op dit doel afgedongen.

GroenLinks zal morgen in het debat de gang van zaken scherp afkeuren. De fractie ziet in deze gang van zaken opzet om de Kamer te passeren. Voorwaarde blijft voor GroenLinks dat de overheid kan ingrijpen in de prijzen om het spoor voor zo veel mogelijk reizigers als aantrekkelijk alternatief te kunnen aanbieden.

Hugo van der Steenhoven


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl