Gemeente Zaanstad

B&W akkoord met aanscherping plannen Inverdan

woensdag 5 december 2001

De plannen voor Inverdan (stationsomgeving en Zaandam centrum) gaan een nieuwe fase in. Vanaf januari zal gewerkt gaan worden aan het Masterplan. Dit hebben B&W besloten. De zogeheten tussenfase, die startte nadat de Raad in april het Ontwikkelingsperspectief goedkeurde, komt daarmee ten einde. Burgemeester en wethouders zijn tevreden over de verbeteringen die in de plannen zijn aangebracht. Ook is er beter inzicht in de haalbaarheid van de verschillende planonderdelen en in de manier waarop samengewerkt gaat worden met marktpartijen. Op 11 december is er een uitgebreide commissievergadering die speciaal gewijd is aan Inverdan. Een dag eerder, 10 december, worden alle belangstellenden ´bijgepraat´ in een informatieavond in de Westzijderkerk.

Adviesbureau INBO en de architecten van Soeters, van Eldonk en Ponec hebben samen met medewerkers van de gemeente de afgelopen maanden hard gewerkt aan verbetering en aanscherping van de plannen. Dat heeft het volgende opgeleverd:

Albert Heijnweg en Houtveldweg:
Om te voorkomen dat de automobilisten van en naar Westerwatering elke keer de lus in de Albert Heijnweg moeten afrijden wordt gekozen voor een T-splitsing met de Houtveldweg. Deze kruising komt een stukje van het spoor af te liggen. Vanaf het station gaat de weg tussen de bestaande kantoren naar de molen. Vanaf de molen volgt de weg weer zijn huidige route. Door deze verandering kan tussen het spoor en de verlegde Houtveldweg gebouwd worden en kan een aantrekkelijke locatie onstaan voor kantoren, die goed bereikbaar is en in het zicht ligt. Alles bij elkaar leidt deze aanpassing van deze weg tot een sterk verbeterde verbinding voor het westelijk deel van Zaandam. De komende maanden wordt op dit planonderdeel verder gestudeerd.

Nieuw stadhuis op busstation:
Het nieuwe stadhuis komt bovenop het busstation. Ook de bibliotheek krijgt een prominente plek. Deze wordt op poten gezet boven het spoor. Beide locaties zijn voor iedereen in Zaanstad herkenbaar en zijn per auto, fiets en openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. De verdichting van de bebouwing en het dubbel grondgebruik sluit goed aan bij het rijksbeleid. Er wordt zowel een plein aangelegd bij het nieuwe stadhuis als een plein aan de westkant van het station. Beide pleinen dragen bij aan een druk en gezellig centrumgebied waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

De Knoop de oversteek van oost naar west:
Westerwatering wordt met het centrum van Zaandam verbonden door middel van een lange 'oversteek'. De oversteek begint in het verlengde van de Gedempte Gracht, bij het Rustenburg. Daarna gaat een brug over zowel de Provincialeweg, het spoor en de (verlegde) Houtveldweg tot aan het scholengebied in Westerwatering. Deze verbinding is uitsluitend bedoeld voor fietsers en voetgangers. Aan beide kanten van de brug zal over een belangrijk deel bebouwing staan, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek.

Water terug in de (Gedempte) Gracht:
Om het winkelen aantrekkelijker te maken en het centrum meer sfeer te geven is besloten om het water terug te brengen in de (Gedempte) Gracht. De paviljoens maken plaats voor water. De Gedempte Gracht wordt weer een echte Gracht. Bruggetjes verbinden beide kanten op een aantal plaatsen. Nieuwe looproutes ontstaan, met soms 'n verrassende blik op de van oorsprong fraaie gevels. Voor de consument wordt het zo aangenamer om in het centrum te vertoeven.

Centrum beter bereikbaar:
Naast de genoemde sfeerverbetering zijn ook nieuwe winkels noodzakelijk om het centrum aantrekkelijk te maken. Met name de plek van de huidige parkeergarage Ankersmidplein is daarvoor in beeld. Op deze plek is de bouw van een grootschalige winkelvoorziening mogelijk. De ruime parkeergarage is direct bereikbaar vanaf de Provincialeweg.

Andere opvallende voorstellen zijn:

* een (mega) bioscoop aan de Rozengracht

* doorsteekjes in het Centrum

* het 'inpakken' van de Saentower op de begane grond met nieuwe bebouwing

* de Vaart wordt zichtbaar

* kantoren langs het spoor

* veel ondergronds parkeren

* meer woningen dan eerder in het plan waren opgenomen; minder woonwerkeenheden (in deelgebied de Enclaves)
* geen leisure op deelgeebied de Campus; op termijn hier mogelijk woningbouw

* vooralsnog afzien van de aanleg van een tunnel onder het spoor ter hoogte van de Vincent van Goghweg

Vervolg
De voorstellen komen op dinsdag 11 december in een uitgebreide commissievergadering stadsontwikkeling aan de orde. Op 20 december 2001 volgt besluitvorming in de Gemeenteraad. Als de Raad instemt met de plannen kan de gemeente Zaanstad in onderhandeling met marktpartijen over het opstellen van een Masterplan. Dat is naar verwachting gereed begin 2003.

Op maandag 10 december is er vanaf 20.00 uur een openbare informatieavond Inverdan. Die vindt plaats in de Westzijderkerk (´Bullekerk´), Westzijde 75 te Zaandam.

Meer informatie bij Yvonne de Groot, telefoon (075) 681 67 51