Gemeente Hoogeveen

5 december 2001

* Bouwen en wonen krijgt centrale balie *
* Afdelingen van gemeente dicht *

* Brandweertips voor veilige feestdagen *
* Nieuwe dienstregeling stadsbussen Hoogeveen *
* Met een druk op de sluiter ...... *

* Uitkering vóór Kerstmis binnen *

* Rondleiding raadhuis *

* Openingstijden *

* Inlichtingen over de registratie als kiezer *
* Extra invalidenparkeerplaatsen aan Alteveerstraat * Doel verbeteren van de dienstverlening
Bouwen en wonen krijgt centrale balie
Het stadskantoor heeft vanaf maandag 10 december een centrale balie waar het publiek voor allerlei verschillende gemeentelijke diensten op het gebied van bouwen en wonen terecht kan. Nu is dat nog verdeeld over vijf loketten. De centrale balie moet de dienstverlening verbeteren.

Als u bijvoorbeeld wilt weten welke bestemming er op een bepaald gebied of pand rust en u wilt een bouwvergunning, waarbij ook nog een milieuvergunning nodig is, dan moet u naar drie verschillende loketten. En dat betekent drie keer hetzelfde verhaal. Die situatie behoort vanaf maandag tot het verleden.

Bij de centrale balie kunt u terecht voor ter inzage gelegde stukken en aanvragen voor en vragen over onder meer:

* ruimtelijke ordening (bestemmingen gebouwen en bestemmingsplannen)
* grondzaken (de verkoop van grond)

* bouw- en woningtoezicht en volkshuisvesting (bouw- en sloopvergunningen, bouwmeldingen en huursubsidie)
* geo-informatie (voor kadastrale kaarten)
* economische zaken (voor het bedrijfsleven)
* milieu (milieuvergunningen etc.)

Opgeheven

Met de komst van de centrale balie worden alle bestaande loketten op het gebied van bouwen en wonen en milieu opgeheven. December wordt een maand van proefdraaien. Want ook voor de medewerkers van bouwen en wonen zal het wennen zijn.

De balie wordt in eerste instantie 'bemenst' door een medewerker van één van de afdelingen. Deze man of vrouw zal niet op al uw vragen en verzoeken een antwoord hebben, maar zorgt ervoor dat de juiste ambtenaren naar de centrale balie komen om u te helpen.

Opleiding

Het ligt in de bedoeling in de nabije toekomst medewerkers op te leiden die u wel met de meeste verzoeken en (aan)vragen) kunnen helpen. Toch zullen er altijd vragen blijven die gespecialiseerde kennis vereisen. Dan wordt u in contact gebracht met de juiste mensen binnen het gemeentelijke apparaat.

De openingstijden blijven ongewijzigd: van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.15 uur en op woensdag tot 17.00 uur.

De laatste schroefjes, het laatste beeldscherm. Medewerkers leggen de laatste hand aan de centrale balie van Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis (foto: Gerrit Boer).
Volksgezondheid houdt morgen, donderdag 6 december haar vergadering in commissiekamer I van het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 189.30 uur. Op de agenda vermeldt onder meer: Volgende week maandag, 10 december 2001, vergadert de commissie Financiën, Personeel en Organisatie vergadert maandag 10 december in commissiekamer I van het gementehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur

Op de agenda staat onder meer:

* Verordening tijdelijke referendumwet

* Tussenbericht 2001-3

* Treasury statuut

Afdelingen van gemeente dicht
raadhuis op vanavond, woensdag 5 december, gesloten. Ook het voorlichtingscentrum is dan dicht. Burgerzaken sluit vandaag om 17.00 uur de deuren voor het publiek. De overige afdelingen zijn sinds 16.00 uur dicht.

Maandag 17 december
wordt gebruikt om allerlei financiële computersystemen om te zetten van de gulden naar de euro. Dan zijn de afdelingen Burgerzaken en Financien (alleen voor belastingzaken) de gehele dag gesloten voor het publiek.

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw zijn de meeste afdelingen van de gemeent dicht. Uitzonderingen zijn Burgerzaken, het Voorlichtingscentrum en de Milieustraat. Wel gelden in die periode ander openingstijden. Burgerzaken en het voorlichtingscentrum zijn op 27 en 28 december van 8.30 tot 12.00 uur open. De Milieustraat is 24, 25 en 26 december gesloten en op 27, 28 en 29 december op de normale tijden geopend.
De Prof. Titus Brandsmaschool in Hoogeveen houdt een oud-papierinzameling van vandaag, woensdag 5 tot en met vrijdag 7 december. U kunt uw oud papier naar de containers achter de school op het Blankensplein brengen. Op de vrijdag kan dat tot 12.00 uur.

De ouders van leerlingen van de Juliana van Stolbergschool halen maandag 10 december oud papier op. Ze komen bij u door de straat tussen 18.30 uur en 21.30 uur.
Koopzondag in hele gemeente

Burgemeester en Wethouders hebben op verzoek van Europatuin besloten in het buitengebied de koopzondag van tweede kerstdag te verplaatsen naar zondag 16 december. Voor het centrumgebied was deze zondag al aangewezen als koopzondag. Dit betekent dat op zondag 16 december winkels in de hele gemeente voor het publiek geopend mogen zijn.
Brandweertips voor veilige feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. En dat betekent gezelligheid: kaarsjes, kerstbomen. Niet alleen bij u thuis, maar ook in scholen, kantoren, de horeca, ziekenhuizen en andere zorginstellingen zal de sfeer worden verhoogd met allerlei versieringen. Daarin schuilt een deel van het gevaar. Volendam ligt nog vers in het geheugen. De brandweer van Hoogeveen heeft een aantal tips om van de feestdagen vooral ook veilige feestdagen te maken.

De Hoogeveense brandweer zal de horeca rechtstreeks uitgebreid informeren over brandveiligheid en de regels die daarvoor gelden. Na Volendam zijn die regels aangescherpt. Maar ook de 'minder publieke' instellingen als ziekenhuizen, kantoren en scholen moeten volgens de brandweer zelf even stilstaan bij brandveiligheid.

Wat is een Kerstfeest zonder boom en versieringen. De meeste mensen zullen er één in huis halen. Zet de boom op een zo veilig mogelijke plaats. Dat betekent niet te dicht bij gordijnen of andere gemakkelijk brandbare spullen. Zorg dat de boom stevig staat. En wilt u het heel veilig doen, draai dan een schroefoog in het plafond, waaraan u de boom met een dunne staaldraad vastzet. Omvallen is dan onmogelijk.

Impregneren

Kerstversieringen en -bomen kunnen zodanig behandeld worden dat ze minder snel vlamvatten en branden. Er zijn ge-impregneerde bomen te koop, maar ze kunnen ook behandeld worden door gespecialiseerde bedrijven. De brandweer heeft een lijst van bedrijven die dit kunnen. Ook zijn er middelen in de handel om het zelf te doen. De brandweer adviseert alleen ge-impregeneerde bomen en versiering te gebruiken.

De bedrading van de elektrische kerstverlichting is iets dat vaak wordt vergeten. Controleer de bedrading op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden. Laat de verlichting 's nacht nooit branden. Een lampje losdraaien is niet voldoende. Het beste is de stekker uit het stopcontact te halen.

Open haard

Als u een open haard heeft is een goed vonkenscherm aan te bevelen. Zorg dat niemand binnen 60 centimeter van de vuurkorf kan komen.

Misschien gaat u wel gourmetten, steengrillen of fonduen. Vloeibare brandstoffen zoals spiritus of vloeibaar gas zijn niet aan te bevelen. Goede alternatieven zijn pasta's of geleiachtige brandstoffen.

Sterretjes en spuiters doen het altijd zo leuk op toetjes na een feestmaal, maar de brandweer raadt af dit soort vuurwerk binnenshuis te gebruiken.

Flamberen is een feestelijke en ook smakelijke wijze van het bereiden van eten. Vaak gebeurt dat aan tafel. Maar het gaat wel om open vuur. Als u flambeert, zorg dan dat er binnen twee meter geen brandbare materialen in de buurt zijn. En hou een emmer water binnen handbereik.

Kaarsen

Wat is een Kerstfeest of Oud en Nieuw zonder kaarsjes. Maar ze kunnen omvallen en voor veel ellende zorgen.

* Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
* Neem kaarsenstandaards die niet gemakkelijk omvallen.
* Gebruik geen plastic kaarsenhouders.

* Hou kaarsen tenminste een meter uit de buurt van brandbare materialen.

* Kerststukjes verhogen de sfeer, maar laat de kaars uit.
Brandvertragend

Voor de consument is het niet altijd even duidelijk of versieringen van brandvertragend materiaal zijn gemaakt. Vraag het de winkelier. En het moet ook op de verpakking staan. U kunt zelf testen of het materiaal brandvertragende eigenschappen heeft.

Daarbij gaat u als volgt te werk: neem een stukje van het materiaal en hou er een vlammetje bij. Zodra het materiaal brandt haalt u de vlam weg. Het vuur moet dan direct doven. Is dit niet het geval dan heeft het materiaal niet de vereiste brandvertragende kwaliteit. Doet u deze proef vooral buiten of een andere veilige plaats.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de afdeling Preventie van de Hoogeveense brandweer ( tel. 291153, 291151 of 291152). De brandweer van Hoogeveen wenst u prettige en vooral veilige feestdagen.

Nieuwe dienstregeling stadsbussen Hoogeveen

De stadsbussen van Arriva in Hoogeveen rijden met ingang van 6 januari volgens een gewijzigde dienstregeling. De dienstregeling geldt tot 1 april. Daarna neemt MTI het volledige stadsvervoer in Hoogeveen over. De huidige stadsdienst van MTI in Hoogeveen wijzigt op 6 januari niet.

Arriva heeft de dienstregeling vastgesteld in overleg met de provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen en advies van
consumentenorganisaties.

Andere tijden

De belangrijkste wijzigingen in de stadsdienst van Arriva zijn:
* Van maandag tot en met vrijdag tussen 6.45 en 21.45 uur en zaterdag tussen 7.45 en 18.10 uur een halfuursdienst op de lijnen 8 en 9.

* De huidige vraagafhankelijke ritten op lijn 8 en 9, 's avonds en op zondag, komen te vervallen; het MTI-vervoer blijft op deze momenten beschikbaar.

* Beide lijnen 8 en 9 vertrekken gelijktijdig om kwart voor en twintig minuten over het hele uur vanaf het station; de aankomsttijdstippen op het station zijn om kwart voor en 10 minuten over het hele uur. Hiermee wordt de aansluiting op met name de Intercity-treinen van kwart over het hele uur sterk verbeterd.

Andere route

De route van lijn 9 is op twee punten gewijzigd:
* Tussen het station en het centrum wordt in beide richtingen via de van Limburg Stirumstraat gereden;

* In Schutlanden wordt niet meer via de Jos van Aalderenlaan gereden. Vanaf Schuttevaer rijdt de bus via de Oldebaasverlaat en Schutlandenweg naar de Zuidwoldigerweg.

Het busboekje met de gewijzigde dienstregeling is beschikbaar rond de kerstdagen, ondermeer bij de Arriva-chauffeurs op de stadsdienst.

Met een druk op de sluiter ......

Met het maken van een foto opende wethouder Holtrop vrijdag de foto-expositie 'Vrijwilliger in actie'. De tentoonstelling is te zien is bij de afdeling Burgerzaken en in de Burgerzaal in het raadhuis. De expositie geeft een beeld van het Hoogeveense vrijwilligerswerk en toont de vrijwilliger tijdens zijn of haar werk. Leden van de Amateur Fotografen Vereniging Hoogeveen hebben de foto's gemaakt. De openingstijden zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 15.00 uur en op woensdag van 8.30 tot 17.00 en van 18.30 tot 20.00 uur. De foto's hangen er tot de kerstvakantie

Met het maken van een foto opende wethouder Holtrop vrijdag de foto-expositie 'Vrijwilliger in actie' (foto: Gerrit Boer).

Uitkering vóór Kerstmis binnen

De afdeling Sociale Zaken van de gemeente Hoogeveen verzoekt uitkeringsgerechtigden hun inkomstenbriefje (rofje) vóór 12 december in te leveren. Alleen dan kan de afdeling ervoor zorgen dat uw uitkering voor Kerstmis wordt uitbetaald. Sociale Zaken streeft ernaar de uitkering op 21 december op de bankrekening te laten bijschrijven. Houders van een gororekening ontvangen hun uitkering enkele dagen later.

Rondleiding raadhuis

Wat is het oudste deel van Hoogeveen? Hoe komt een gemeentelijk besluit tot stand? Wie was de architect van het gemeentehuis? Elke vrijdagmiddag kunt u in het gemeentehuis terecht voor een rondleiding. De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier en gaat over de historie van Hoogeveen en het gebouw. Ook krijgt u een toelichting op het politieke systeem van Hoogeveen. De rondleiding staat onder leiding van een medewerker van de afdeling Kabinet & Communicatie en begint om 16.00 uur. Reserveren vooraf is niet noodzakelijk maar wel zo prettig voor de organisatie. U kunt daarvoor bellen met het voorlichtingscentrum, telefoon 291256.
Mededelingen
Openingstijden
bij de betreffende afdeling in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24, en de locatie De Vos van Steenwijklaan 75 op de volgende tijden terecht:

* op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 12.15 uur.
* op woensdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Verder is elke werkdag tijdens kantooruren de betreffende afdeling te bereiken via 291911.

Inlichtingen over de registratie als kiezer

Een ieder kan bij burgemeester en wethouders inlichtingen krijgen of hij als kiezer is geregistreerd.

Op de grond dat hij niet of niet behoorlijk als kiezer is geregistreerd kan hij schriftelijk om herziening van de registratie verzoeken.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft kapvergunningen verstrekt aan:
* Sector Milieu en Openbare Werken voor 11 populieren staande in de Vriesestraat;

* J.R. Philips, Noorderweg 29, Hoogeveen voor 2 berken. ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen.

Extra invalidenparkeerplaatsen aan Alteveerstraat

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend dat zij hebben besloten om bij het wooncomplex Alteveerstraat 127 t/m 167 te Hoogeveen het aantal algemene invalidenparkeerplaatsen met twee uit te breiden.

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de officiële publicatie op het publicatiebord aan het gemeentehuis en naar de afdeling Verkeer in het gebouw aan het Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen (tel. 291646).

Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan Trasselt, 2e uitwerking vrijstelling te verlenen aan het volgende bouwplan:

* M.R. Pastoor, voor het uitbreiden van de woning De Strekel 5 te Hoogeveen.

Het bouwplan ligt met ingang van 6 december 2001 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

schriftelijk zijn bedenkingen naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Plan in Hoofdzaak ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* Gemeente Hoogeveen (sector OSW), voor het uitbreiden van een opslagloods aan de Schoonhovenweg te Hollandscheveld.

De bouwaanvraag ligt met ingang van 6 december 2001 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen


* R. Metselaar, voor het tijdelijk plaatsen (tot 1 mei 2004) van een woonwagen op het perceel Jeulenwijk 18 te Elim;
* Bouwfonds Wonen, voor het bouwen van 37 woningen aan de Kolblei te Hoogeveen.
bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Tegen deze verleende bouwvergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.