Provincie Utrecht

Persbericht
1007420400

Werkgelegenheidsgroei provincie Utrecht vlakt af

De rek lijkt uit de Utrechtse banenmotor. Vergeleken met 'gouden jaren' als 1998, waarin de werkgelegenheid met méér dan zes procent toenam, komen er minder arbeidsplaatsen bij. Wel scoort de provincie Utrecht met een werkgelegenheidsgroei van 3,1 % nog steeds ruim boven het landelijke gemiddelde (2,7%).

Dat blijkt uit onderzoek van het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR) onder Utrechtse bedrijven en instellingen. Het onderzoek laat de stand van zaken zien in april jl. (voor de aanslagen op de VS) en toont dat de Utrechtse economie het afgelopen jaar ruim 19.000 extra banen heeft opgeleverd. De provincie Utrecht levert daarmee nog steeds goede economische rapportcijfers af. Opvallend is dat vooral de niet-commerciële sector verhoudingsgewijs veel nieuwe banen opleverde. In het onderwijs kwamen er bijvoorbeeld 2800 arbeidsplaatsen bij en in de gezondheidszorg en de welzijnssector bijna 3000.

Resultaten commerciële bedrijven
Commerciële bedrijven trokken vergeleken met de afgelopen jaren veel minder extra banen aan. Binnen de zakelijke dienstverlening - traditiegetrouw in de provincie Utrecht een sterke economische sector - kwamen er ruim 5500 arbeidsplaatsen bij. Deze toename van 3,7% is bijna een halvering van de resultaten van 1999-2000. De financiële dienstverlening groeide met 4,1% Ter vergelijking: het jaar daarvoor genereerde deze bedrijfstak nog een werkgelegenheidsgroei van 9,4%. Uitzendbureaus in de provincie raakten voor het eerst banen kwijt; de werkgelegenheid daalde met 3,5% Ook het aantal arbeidsplaatsen in de landbouw nam af met 4,7%. Van een recessie in de ICT was het afgelopen jaar in de provincie Utrecht overigens geen sprake; de werkgelegenheid steeg binnen deze bran-che met 3,5%. Wel vlakte ook hier de werkgelegenheidsgroei aanzienlijk af.

De resultaten van het PAR komen overeen met landelijke trends in de werkgelegenheid. Het merendeel van de banen die erbij zijn gekomen in de provincie (ruim 16.000) zijn het directe gevolg van uitbreiding van activiteiten door ondernemingen die zich al in de provincie Utrecht hadden gevestigd. Opvallend is verder dat vooral het parttime werk sterk toenam (+6,6%) In het westen van de provincie kwamen met name veel nieuwe banen bij o.a. de overheid en de vervoerssector. Rondom Amersfoort groeide vooral de zakelijke dienstverlening, in het zuid-oosten van de provincie zorgde met name de horeca voor nieuwe banen.

Resultaten Utrechtse gemeenten
In bijna alle Utrechtse gemeenten nam de werkgelegenheid toe. Koplopers met een groei van meer dan 10% waren: Eemnes (+22,6%), Leusden (+12,3%) en IJsselstein (+11,2%). Vaak was de oorzaak het ingebruik nemen van een nieuw bedrijventerrein. In drie gemeenten is het aantal banen licht gedaald: Zeist (-1,7%), Rhenen (-2,8%) en Maarssen (-3,3%).

De provincie Utrecht gebruikt het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register als een bron van informatie voor het arbeidsmarktbeleid, het ruimtelijkeconomisch beleid en diverse projecten op het gebied van investeringspromotie.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .