Provincie Utrecht

Persbericht
1007420400

Ook voor westelijk Utrecht overstromingsberekeningen in ontwikkeling

Het college van gedeputeerde staten heeft opdracht gegeven om een aantal overstromingsberekeningen te maken voor het westelijk deel van de provincie Utrecht. De overstromingsberekeningen maken deel uit van het Hoogwater Informatiesysteem dat de provincie invoert in het kader van Waterbeheer 21e eeuw.

Begin 2001 hebben de gezamenlijke provincies een startovereenkomst gesloten met het Rijk, Unie en VNG over het Waterbeheer voor de 21e eeuw. Daarin is onder meer vastgelegd dat de provincies gaan werken aan het opstellen van visies voor stroomgebieden. Ook is afgesproken dat alle provincies een Hoogwater Informatiesysteem in gaan voeren. Dit systeem bestaat uit vier modules, nl. Logboek en Monitoring, Overstroming, Schade en Slachtoffers en Evacuatie.

Voor de overstromingsmodule is onlangs een model ontwikkeld door WL | Hydraulics uit Delft, dat berekent welk gebied overstroomt als een rivierdijk het begeeft. In opdracht van de provincie Utrecht en het waterschap Vallei en Eem is met behulp van deze module het overstromingsmodel voor de Gelderse Vallei ontwikkeld. Dit model is uitgewerkt in een zogeheten overstromingsfilmpje, dat laat zien wat er gebeurt als de Grebbedijk doorbreekt. Het model en de filmpjes zijn op 30 mei jl. aan de burgemeesters van de Utrechtse en Gelderse valleigemeenten gepresenteerd. De informatie hieruit biedt een goede basis voor het aanpassen van de rampbestrijdingsplannen.

Soortgelijke berekeningen gaan nu dus uitgevoerd worden voor het westelijk deel van de provincie Utrecht. De provincie heeft opdracht gegeven om de overstromingsmodule toe te passen in het gebied van dijkring 44, dat is het gebied dat wordt omsloten door de Nederrijn-Lek, het Amsterdam-Rijnkanaal, het Markermeer en de Utrechtse Heuvelrug.

Er zullen voor dit gebied tien verschillende
overstromingsscenario's berekend worden. Van deze scenario's zullen overstromingsfilmpjes gemaakt worden. De uitkomsten kunnen de gemeenten gebruiken bij het opstellen van hun rampbestrijdingsplannen.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of per e-mail:
karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl .