Nummer 2001.022

Datum 5 december 2001

Persbericht

Ballast Nedam geeft vandaag een toelichting op dit bericht tijdens een persconferentie in het Okura hotel, Ferdinand Bolstraat 333 te Amsterdam om 11.30 uur

¬ BALLAST NEDAM SANEERT VERSNELD BUITENLANDSE ACTIVITEITEN

¬ DOOR REORGANISATIEVOORZIENINGEN NEGATIEF RESULTAAT VAN EURO 50 MILJOEN

Algemeen Ballast Nedam intensiveert de reorganisatie van de buitenlandse activiteiten van het bouwconcern. Het betreft de bouwdivisie in het Verenigd Koninkrijk (Ballast Plc) en de wereldwijd opererende projectendivisie Ballast Nedam International (BNI). Door de sanering vervallen ruim 350 vaste arbeidsplaatsen en wordt een aantal kantoren gesloten. Het bedrijfsresultaat van deze twee te saneren divisies, inclusief aanzienlijke voorzieningen voor reorganisatiekosten en projecten zal op circa Euro 65 miljoen negatief uitkomen (2000: Euro 4 miljoen positief). De overige vier divisies zullen tezamen een lichte groei van het bedrijfsresultaat vertonen (2000: Euro 55 miljoen). Het nettoresultaat van het concern zal circa Euro 50 miljoen negatief bedragen.

Ballast Nedam realiseert ongeveer de helft van de omzet in Nederland en de andere helft in het buitenland (met een concentratie in het Verenigd Koninkrijk, de Caraïben, het Midden-Oosten en Oost-Azië). De risico's buiten Europa zijn groter geworden door de huidige onzekere internationale economische en politieke omstandigheden. De Raad van Bestuur wil met de nu getroffen maatregelen het risicoprofiel van het concern drastisch verbeteren.

Verenigd Koninkrijk (Ballast Plc) De nu getroffen maatregelen in het Verenigd Koninkrijk betreffen de al eerder dit jaar aangekondigde en in gang gezette reorganisatie van Ballast Plc. Dit veranderingsproces moet de al langer achterblijvende winstgevendheid van dit dochterbedrijf verbeteren. De nu genomen besluiten betreffen grotendeels de verlieslijdende zuidelijke regio's. Enkele regionale kantoren worden gesloten. De algemene kosten zullen worden teruggebracht; het is onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen zullen vervallen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten; hierbij zullen de in het Verenigd Koninkrijk geldende procedures uiteraard in acht worden genomen. Tevens zijn er voorzieningen getroffen voor geschillen met opdrachtgevers over de betaling van meerwerk waarvan de juridische uitkomst onzeker is. De directievoorzitter van Ballast Plc zal het bedrijf verlaten om zijn carrière elders voort te zetten.

Ballast Nedam International (BNI) De verslechterende economische en politieke omstandigheden in belangrijke segmenten van de internationale markt van Ballast Nedam (met name Midden-Oosten en Oost-Azië) bemoeilijken de condities waaronder moet worden gewerkt. Vertragingen en zelfs in enkele gevallen afstel van projecten, gecombineerd met zich verscherpende verhoudingen met opdrachtgevers, hebben een negatieve invloed op de resultaten van BNI. Verdere mogelijke effecten hiervan worden niet afgewacht. De huidige inschatting van risico's leidt tot voorzieningen ten laste van 2001.

De algemene kosten op het hoofdkantoor en in de regio's worden drastisch teruggebracht. Er is besloten tot het sluiten van regionale kantoren. Dit zal gefaseerd leiden tot het vervallen van bijna de helft van het aantal stafarbeidsplaatsen bij BNI. Uiteraard zal worden geprobeerd om zoveel mogelijk medewerkers te herplaatsen bij zusterbedrijven binnen het concern, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. De samenstelling van de directie is gewijzigd. De Ondernemingsraad zal om advies worden gevraagd omtrent dit reorganisatieplan.

Genomen maatregelen Vorig jaar is een ingrijpend veranderingsproces gestart om de rentabiliteit van het concern aanzienlijk te verbeteren.

Daartoe is een aantal maatregelen getroffen: § Stroomlijning en versterking van de Nederlandse werkmaatschappijen (onder andere door diverse acquisities) § Vergroting van de schaal van de baggeractiviteiten door de fusie met HAM (HBG) § Oplossen van de omvangrijke betalingsachterstand in Saoedi-Arabië Deze doelstellingen zijn alle gerealiseerd.

Verder zijn nog gaande: § Reorganisatie van zwakke onderdelen van het concern § Verbetering van het risicoprofiel van het concern.

De nu aangekondigde internationale reorganisatie maakt hier onderdeel van uit. De Raad van Bestuur heeft bewust gekozen om het geleidelijke veranderingsproces te versnellen en daartoe de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Inlichtingen Ballast Nedam N.V afdeling Public Relations telefoon (020) 5 45 34 35 www.ballast-nedam.nl