CBS

Omzet industrie in oktober gedaald

De Nederlandse industrie heeft in oktober van dit jaar 3 procent minder omgezet dan in oktober 2000. Dit ondanks dat oktober in 2001 een werkdag meer telde. De daling van de industriële omzet is in belangrijke mate het gevolg van lagere afzetprijzen. De binnenlandse verkopen zijn met 1 procent gedaald en de industriële export is met 4 procent afgenomen, aldus het CBS. Vooral de aardolie- en de chemische industrie hebben flink minder omzet geboekt. Daarentegen is de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie juist gestegen.

Invloed lagere afzetprijzen en extra werkdag
Twee factoren hebben op de omzet van oktober 2001 een belangrijk effect gehad. Zo telt oktober dit jaar een werkdag meer dan in 2000. De positieve invloed hiervan raamt het CBS op bijna 4 procent. Het negatieve effect van de lagere afzetprijzen is echter groter. Ten opzichte van oktober vorig jaar zijn de verkoopprijzen van industriële producten gemiddeld met bijna 5 procent gedaald.

Wisselend beeld binnen de industrie
De onderscheiden branches binnen de industrie vertonen in oktober 2001 een wisselend beeld. Zo boekt de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofindustrie door lagere afzetprijzen 14 procent minder omzet. De metalektro en transportmiddelenindustrie heeft 3 procent minder omgezet dan in oktober 2000. In deze branche is het met name de metalektro die lagere verkopen heeft gerealiseerd. Omzetstijgingen heeft het CBS gemeten bij de voedings- en genotmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie. De voedings- en genotmiddelenindustrie weet in oktober van dit jaar 8 procent meer om te zetten dan in oktober 2000. Hierbij spelen de hogere afzetprijzen van voedings- en genotmiddelen een belangrijke rol. Bij de hout- en bouwmaterialenindustrie is de omzet met 9 procent gestegen.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Oktober telt in 2001 één werkdag meer dan in 2000. Het CBS raamt de positieve invloed van de werkdag meer in oktober 2001 op bijna 4 procent. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.