Gemeente Haarlem

Persbericht

HAARLEM DOET GEEN INGREEP IN TELECOMMARKT

B&W van Haarlem is in de vergadering van dinsdag 4 december 2001 akkoord gegaan met de aanbevelingen die uit het onderzoek dat Logica Consulting BV in opdracht van Economische Zaken heeft gedaan. Uit het onderzoek volgt dat Haarlem de ICT-infrastructuur ('breedband', glasvezelkabel) in de stad het best kan stimuleren via 'licht-sturende-maatregelen'. De twee overige beleidsopties van het onderzoeksbureau, namelijk dat de gemeente zelf graaft en een netwerk legt, of het graven en coördineren uitbesteed aan een derde partij, grijpen financieel en organisatorisch zwaar in en wegen niet op tegen de winst die in Haarlem te behalen is.

Het bureau Logica Consulting kreeg opdracht de telecomsitiuatie in Haarlem te onderzoeken en te adviseren over de meest optimale rol van gemeente om aanleg te stimuleren. De gemeente wil realisatie van voldoende capaciteit aan ICT-infrastructuur op een aantal strategische locaties in de stad. Daarbij is van belang dat er meerdere telecomoperators (aanbieders van netwerken) hun diensten aanbieden op een locatie zodat de klant kan kiezen. Ook beperking van de graafoverlast is een reden om die samenwerking (het gezamenlijk leggen) te stimuleren.

Licht-sturende maatregelen
Via 'licht-sturende maatregelen' wordt geprobeerd belangrijke locaties op tijd van ICT-infrastructuur te voorzien. Deze maatregelen bestaan uit het verlenen van voorrang aan telecomoperators die met 3 of meer aanbieders tegelijk een tracé ontsluiten dat de voorkeur heeft bij de gemeente. Met de afdelingen Civiel en Haven, het Grondbedrijf en Economische Zaken zal een periodiek overleg plaatsvinden met telecomoperators. Op die manier wil de gemeente op de hoogte blijven van de behoeften in de telecombranche en blijven de telecomoperators op de hoogte van wat de gemeente te bieden heeft en aan locaties ontwikkelt de komende tijd. Het bureau adviseerde de gemeente een relatief bescheiden rol omdat de ontwikkelingen in de telefoonmarkt op dit moment ongunstig zijn. Dat betekent dat telecomoperators zich moeilijk laten verleiden tot langetermijninvesteringen (geen aanleg voordat bekend is wie de klant is die de dienst af gaat nemen). Bovendien voorziet het huidige beleid van de gemeente, vastgelegd in "Voorwaarden kabels Haarlem" en "GSM-installaties in Haarlem", voor een belangrijk deel in de coördinatie en samenwerking tussen telecomoperators. Toetsing van die visie bij telecomoperators, bij andere gemeenten, het Haarlemse bedrijfsleven en experts op dit gebied bevestigen deze visie voor Haarlem.

ICT-infratructuur voor versterking economie
Aanleiding tot het onderzoek vormde het Ontwikkelingsprogramma Haarlem 2000-2004, met de ambitie om meer zakelijke dienstverlening aan te trekken ter versterking van de locale economie. Daarbij anticipeert Haarlem op de transformerende economie, d.w.z. van een traditionele 'zuilen' economie naar een netwerkeconomie waarin ICT een belangrijke rol speelt. Een optimale ontsluiting van de digitale infrastructuur wordt van steeds meer invloed op de groei van werkgelegenheid in de stad.

Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

5 december 2001
ir. Rutger W.J.M. van Oppenraaij
023-5113874
023-5113458
126/2001
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling