Ingezonden persbericht

'Teletik Safepay' maakt creditcard voor internetbetalingen overbodig

Teletik lanceert systeem voor veilig betalen op internet

Teletik Services B.V. in Amsterdam lanceert deze maand 'Teletik Safepay', een nieuw betaalsysteem voor internet. Hiermee kunnen consumenten online en realtime betalen voor aankopen op internet. De afgelopen anderhalf jaar is vrijwel continu gewerkt aan dit betaalsysteem, dat sinds oktober 2001volledig operationeel is. Teletik Safepay is bij uitstek geschikt voor zogeheten 'micro payments' op internet. Een markt die naar verwachting sterk zal toenemen, nu steeds meer gratis internetdiensten ter discussie staan. Om Safepay onder de aandacht te brengen van een grote groep internetgebruikers, verspreidt Teletik voor eind van dit jaar meer dan 100.000 gratis 'Webkaarten' met een totale waarde van meer dan f 500.000,-.

Veilig online winkelen zonder creditcard

Met Teletik Safepay kunnen consumenten veilig winkelen en betalen op internet. Dat gaat als volgt: eerst kan op www.teletik.nl een persoonlijke Safepay-rekening worden geactiveerd. Aan de rekening zijn een uniek rekeningnummer en een PIN-code gekoppeld. Zodra er saldo op de Safepay-rekening staat, kan de rekeninghouder online shoppen en zijn bestelling online en realtime afrekenen. Hiervoor is geen creditcard nodig. Olaf Geurs, Managing Director van Teletik Services: "De meeste mensen in Nederland hebben geen creditcard. En als ze die wel hebben, zijn ze bang voor misbruik van hun gegevens. Voor die mensen is Teletik Safepay de ideale oplossing".

Een Safepay-rekeninghouder kan nooit meer besteden dan het saldo op zijn rekening. Geurs: "Je kunt Safepay vergelijken met een prepaid telefoonkaart, die steeds meer mensen tegenwoordig gebruiken voor hun GSM. Je kunt nooit meer besteden dan op die kaart staat. Dat is wel zo veilig. En zodra je saldo opraakt, kun je het eenvoudig opwaarderen op onze site".

Aangesloten e-shops

Momenteel zijn er ongeveer 20 e-shops in Nederland die Teletik Safepay als betaalmiddel accepteren. Tot de acceptanten behoren o.a. Wanadoo Warenhuis, SelektCD, Wijn.org, Compstore.nl (PC's en accessoires), Apotheek.org, Ebleep.com (GSM's en accessoires), Posters.nl, Delingeriewinkel.com en Total Fitness (fitness- en sportartikelen). Het aantal acceptanten groeit gestaag. "Nu het er naar uitziet dat wij op korte termijn flink wat traffic naar onze site en die van onze acceptanten zullen genereren, raken steeds meer e-shops geïnteresseerd. De belangstelling voor ons betaalsysteem is de voorbije weken zienderogen toegenomen", aldus Geurs. Teletik Safepay wil het aantal Safepay-acceptanten op korte termijn uitbreiden naar 40 tot 50 e-shops.

100.000 gratis Webkaarten

Medio december 2001 worden 100.000 Webkaarten bijgesloten bij het computermaandblad PC Magazine. De ontvanger kan zijn Webkaart op de site van Teletik Safepay (www.teletik.nl) activeren. Hij ontvangt dan direct f 5,- op zijn Safepay-rekening. Tijdens de jongste HCC Beurs in Utrecht verspreidde Teletik in samenwerking met PC Magazine ook al 10.000 gratis Webkaarten.

"Af en toe moet je iets geks doen", zegt Olaf Geurs, Managing Director van Teletik in een toelichting op de actie. "Met deze opvallende acties willen we Teletik Safepay in één keer onder de aandacht te brengen van een grote groep internetgebruikers".

Micro payments

Teletik Safepay is bij uitstek geschikt voor het verrichten van kleine betalingen - de zogeheten 'micro payments' - op internet. De traditionele betaalmiddelen zijn hiervoor doorgaans te duur. Geurs: "Teletik Safepay is voor onze rekeninghouders geheel gratis. In tegenstelling tot een bankrekening of een creditcard. Hiervoor ben je altijd wel iets verschuldigd. De Safepay-rekeninghouder betaalt ons NIETS". Teletik ontvangt haar inkomsten van de e-shops die Safepay accepteren. Deze e-shops dragen een percentage van elke Safepay-transactie af aan Teletik. De hoogte van die provisie hangt af van het transactiebedrag.

Teletik Safepay is geschikt voor het afrekenen van zowel grote als kleine bedragen. Met name op het laatste punt wijkt Safepay af van de traditionele aanbieders. Die zijn voor het afrekenen van kleine bedragen via internet dikwijls te duur. Geurs: "De kosten- en provisiestructuur van de banken maakt hen tot nu ongeschikt voor het afrekenen van kleine bedragen. Het Safepay-systeem is echter volledig geautomatiseerd. Wij werken zonder kantorennetwerk en zonder dure directies in kostbare kantoorpanden. Hierdoor kunnen wij onze diensten kosteloos aanbieden aan de consument en voor de e-shops een aantrekkelijke tariefstructuur hanteren. Ook voor de kleine betalingen van enkele kwartjes of enkele guldens". Om er met en knipoog aan toe te voegen: "Uh sorry, enkele euro's!".

Teletik verwacht dat de behoefte aan een veilig en gebruiksvriendelijk systeem voor micro payments op internet zal toenemen. "Eerst zagen we de trend om alle informatie maar kosteloos op internet te zetten. Sommige bedrijven boden zelfs gratis internettoegang", aldus Geurs. "Allemaal in de veronderstelling dat dit kon worden gefinancierd uit advertentie-inkomsten. Dat bleek tegen te vallen. Nu zien we een tegenovergestelde beweging: steeds meer bedrijven zullen geld vragen voor hun informatie en hun diensten. Wij zien een grote toekomst voor het afrekenen van online-diensten en informatie met Teletik Safepay".

Multipay

Het betaalsysteem 'Teletik Safepay' is een initiatief van Teletik Services B.V. in Amsterdam. Dit is een zusterorganisatie van Multipay B.V. Multipay zorgt voor de afhandeling van betalingsverkeer tussen e-shops en banken (creditcards, eenmalige machtigingen, acceptgiro's, Rabodirect en overboekingen). Multipay is de voordeligste intermediair voor online internettransacties.

Amsterdam, 5 december 2001

Mededeling voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Olaf Geurs, Managing Director tel. 020-494 04 25, GSM 06-53-15 81 99
- Frans Reichardt, Marketing & Communicatie Manager tel. 020-494 04 25, GSM 06-52-45 67 21