LTO Nederland

LTO: aanpassing Bestrijdingsmiddelenwet nodig voor teelt en milieu

Kamer erkent noodzaak wijziging toelatingsbeleid

Woensdag 5 december 2001 - Het kabinet kan niet om het signaal van de Tweede Kamer heen dat het boeren en tuinders ontbreekt aan de juiste middelen om gewassen op een geïntegreerde wijze te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden. Dit stelt LTO-Nederland naar aanleiding van het voorbehoud dat de Kamer maakt op het halen van doelstellingen uit de kabinetsnota Zicht op gezonde teelt. Staatssecretaris Faber (LNV) moet dit serieus nemen en de noodzakelijke wetswijziging en werkwijze in het toelatingsbeleid nu snel uitwerken, zegt Sjaak Langeslag, voorzitter van de werkgroep LTO Gewasbescherming.

Gisteren nam de Tweede Kamer de motie Van der Vlies c.s. aan. Deze bepaalt dat voor de data waarop de doelen uit Zicht op gezonde teelt gehaald moeten zijn een voorbehoud wordt gemaakt. De motivering hiervan is het feit dat de Europese Unie de herbeoordeling van middelen heeft uitgesteld van 2003 naar 2008. Hierdoor worden Nederlandse telers nog meer op achterstand gezet ten opzichte van hun collegas elders in de EU.

Net als de Tweede Kamer meent LTO dat geïntegreerde gewasbescherming op gecertificeerde bedrijven een gewenste ontwikkeling is. Bij geïntegreerde teelt is het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum beperkt en staan preventieve teeltmaatregelen voorop. Echter, zolang een effectief pakket middelen ontbreekt, kunnen de telers dit niet waar maken. Met het aannemen van de motie Van der Vlies c.s. bevestigt de Tweede Kamer deze opvatting van LTO.

Nadere informatie: Geert Pinxterhuis (tel. 070 3382779)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)