Persbericht Projectbureau Energie 2050

`s-Hertogenbosch, 16-11-2001

Duurzame Energie in Brabant. Vanzelfsprekend. krijgt landelijk waardering

Brabantse voorlichtingscampagne genomineerd voor Energy Awards 2001

Op donderdag 6 december reikt Novem tijdens De Nationale Klimaatconferentie in de Beurs van Berlage in Amsterdam de Energy Awards 2001 uit. Novem daagt met de Energy Awards gemeenten en provincies uit een bijdrage te leveren aan het Nederlandse klimaatbeleid. De Brabantse publiekscampagne Duurzame Energie in Brabant. Vanzelfsprekend. is één van de genomineerden in de categorie Klimaatbeleid bij provincies.

In september 2000 startte de voorlichtingscampagne, die aanhaakte bij een landelijke campagne van het Ministerie van Economische Zaken. De Brabantse campagne bestond enerzijds uit een massamediaal gedeelte met de bekende Brabanders Topkok Cas Spijkers, presentatrice Nance, ex-profvoetballer Willy van de Kerkhof en de tv-serie t Benkske. Zij waren onder andere te zien en te horen op Omroep Brabant tv en radio, op billboards door heel Brabant en op een speciale internetsite.

Daarnaast organiseerden negen Brabantse organisaties doelgroepgerichte acties en evenementen onder de vlag van de campagne. Gemeentebestuurders en -ambtenaren van 42 Brabantse gemeenten werden bijvoorbeeld uitgebreid geïnformeerd over duurzame energie, 112 vrouwenorganisaties bezochten speciale voorlichtingsavonden van de Brabantse Milieufederatie en 260 Brabantse basisschool-groepen deden mee aan de ontwerpwedstrijd Creatief met Duurzame Energie.

In september 2001 voerde M4 Marktonderzoek uit Tilburg in opdracht van campagnecoördinator Energie 2050 een onderzoek uit naar de resultaten. Daaruit bleek dat de campagne een succes was. Eén op de zes Brabantse huishoudens (17%) gaf in het onderzoek aan inmiddels gebruik te maken van duurzaam opgewekte stroom. 70% van de ondervraagden kon een voorbeeld van duurzame energie noemen en iets meer dan 50% kon een correcte beschrijving van het begrip duurzame energie geven.

De campagne werd geïnitieerd en gecoördineerd door Energie 2050. Andere deel-nemende organisaties waren de provincie Noord-Brabant, Essent, de Brabantse Milieufederatie, Nutsbedrijf Regio Eindhoven, Intergas, De Kleine Aarde, Consulentschap Natuur- en Milieueducatie Noord-Brabant en Obragas.