Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 03/12/2001

faculteit der Exacte Wetenschappen

---

VU- faculteit der Exacte Wetenschappen heeft de primeur: Eerste Nederlandse aansluiting op het Access Grid

De eerste Nederlandse Access Grid node is gerealiseerd, aan de Divisie Natuurkunde en Sterrenkunde van de Faculteit Exacte Wetenschappen van de VU. Access Grid is een wereldwijd project dat zich richt op integratie van hoogwaardige IT-technologie in het onderwijs. Donderdag 6 december vindt de opening plaats van de eerste Nederlandse node, door Saskia Groenewegen, lid van het College van Bestuur van de VU, en dr. M. Herald, medewerker van het Future Laboratory project in Argonne National Laboratory in Argonne (VS).

Communicatie speelt een steeds belangrijkere rol in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Ondanks de vooruitgang op het gebied van de communicatietechnologie is het nog altijd moeilijk om met grotere groepen op afstand productief en gebruikersvriendelijk met elkaar samen te werken.

Enkele jaren geleden is Access Grid ontwikkeld, op initiatief van het Amerikaanse Argonne National Laboratory. Het maakt wereldwijd gedistribueerde conferenties en workshops mogelijk, net als educatieve toepassingen zoals lezingen en colleges op afstand. Een Access Grid node (knoop) bestaat uit een kamer met wandbrede projectie, minstens drie camera"s, enkele microfoons en snelle internetverbindingen. Elke node in het Access Grid communiceert naar (een selectie van) andere Access Grid nodes met video- en audiostromen via hoogwaardige Internetverbindingen. Daarmee ontwikkelt het Access Grid zich als de volgende stap in teleconferencing.

Momenteel zijn er wereldwijd 69 officieel geregistreerde Access Grid nodes. De eerste Nederlandse aansluiting zal waardevolle ervaring opleveren met het werken met deze nieuwe technologie.

(ZIE OMMEZIJDE)



Vrije Universiteit Amsterdam