Rijksuniversiteit Groningen

05 dec 2001

Nummer 181 4 december 2001

Universitaire Vredesdagen 2001

Op 6 en 13 december 2001 vinden in Groningen de jaarlijkse Universitaire Vredesdagen plaats. Het doel van deze dagen, die dit jaar voor de achttiende keer georganiseerd worden, is om actuele thema's op het gebied van Oorlog en Vrede aan de orde te stellen.

Thema dit jaar is 'conflictbeëindiging door diplomatie'. Het typische gewapende conflict wordt tegenwoordig uitgevochten binnen, en allang niet meer tussen, nationale staten. Deze binnenstatelijke conflicten stellen de internationale gemeenschap (staten, internationale organisaties, diplomaten) zwaar op de proef. Kunnen er met behulp van de traditionele of niet-zo-traditionele diplomatie nog oplossingen worden gevonden?

Diplomatie 'van bovenaf'

Op 6 december gaat het om diplomatie 'van bovenaf'. Daarbij gaat het om de vraag in hoeverre nationale staten en internationale organisaties een rol kunnen spelen bij het beslechten van de binnen- of intrastatelijke conflicten. Gekeken zal worden in hoeverre traditionele diplomatieke kanalen nog afdoende mogelijkheden bieden om invloed uit te oefenen op de strijdende partijen en of internationale druk daaraan kan bijdragen.

De bijeenkomsten beginnen met een algemene inleiding door een deskundige. Daarna gaat iemand met praktijkervaring verder op het onderwerp. Op de eerste bijeenkomst wordt de algemene inleiding verzorgd door dr. Edwin Bakker van de Nijmeegse universiteit. De tweede spreker is het Tweede-Kamerlid Frans Timmermans (PvdA). Als rechterhand van Max van der Stoel deed hij ervaring op met het langs diplomatieke weg verzoenen van dreigende tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen in een aantal Oosteuropese landen.

Diplomatie 'van onderop'

Op 13 december gaat het over diplomatie 'van onderop'. Centraal staat dan de rol van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Er ligt tegenwoordig steeds meer nadruk op de rol die maatschappelijke organisaties kunnen spelen in dergelijke landen. Veel conflicten vinden hun oorsprong in de verstoorde relaties tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De nationale staat ontbreekt het in zulke gevallen vaak aan het gezag of de middelen om de partijen bijeen te brengen, terwijl ook internationale organisaties aan beperkingen lijden. Daarom wordt aandacht besteed aan de middelen die dergelijke ngo's ter beschikking staan om tot een oplossing van intrastatelijke conflicten te komen. Op 13 december vertelt Liduine Zumpolle over haar ervaringen in Colombia, waar zij erin slaagde de strijdende partijen bijeen te brengen,. Op deze avond brengt prof. dr. ir. Georg Frerks het algemene kader aan.

Noot voor de pers


* Meer informatie: Priscilla Andoetoe, tel.(050) 363 54 46, e-mail vredesdagen@rechten.rug.nl

* Tijd: 20.00 uur ot 22.00 uur. Plaats: Senaatszaal Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen. De toegang is gratis.