ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Bouwsector gaat procedures en regels aanscherpen

PERSBERICHT

Den Haag, 6 december 2001

Bouwsector gaat procedures en regels aanscherpen

De bouwsector gaat op korte termijn verder zoeken naar werkbare en sluitende procedures rond aanbestedingen en gezamenlijke gedragsregels opstellen waaraan bedrijven en hun werknemers moeten voldoen. Dit moet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de sector, dat door de publieke discussie van afgelopen weken wordt ondermijnd. De blijvende maatschappelijke noodzaak om een aantal belangrijke (infrastructurele) werken uit te voeren, vraagt om vertrouwensvolle verhoudingen tussen samenleving en sector. Dat is een gemeenschappelijk belang van bedrijfsleven en overheid.
Dit verklaart het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), mede in een reactie op de brief die het kabinet gisteren heeft verzonden aan de Tweede Kamer.

Hoewel nog altijd sprake is van geruchten en vermoedens die generaliserend te gemakkelijk met één begrip 'bouwfraude' worden aangeduid, is sprake van een ernstige situatie, oordeelt het bestuur van het AVBB. De maatschappelijke discussie schaadt alle bij de bouw betrokken partijen en personen, niet alleen de ondernemingen, maar ook de werknemers en de overheidsopdrachtgevers.

Aanscherping procedure en regels
Het AVBB-bestuur heeft daarom besloten op zo kort mogelijke termijn met voorstellen te komen tot aanscherping van interne procedures en regels. Dit moet ertoe leiden dat bij de lidverenigingen van het AVBB aangesloten ondernemingen maatregelen nemen die de kans op mogelijk frauderen verder beperken. Bij aanscherping van de aanbestedingsregelingen zullen ook externe betrokkenheid en controle aan de orde komen, wat overigens in de praktijk kostenverhogend zal werken. De sector waarschuwt er voor dat uit maatschappelijk belang dit niet mag leiden tot verdere vertraging van processen in een tijd waarin de bouwproductie toch al onder druk staat. Het bestuur van de bouwkoepel blijft zich sterk maken voor doorvoering van dergelijke zelfregulering in de gehele sector. Over de praktische vormgeving van een en ander is het AVBB in contact getreden met de coördinerend contactpersoon voor de bouw omdat hiervoor ook de expertise van en samenwerking met de overheid nodig is.

Genomen initiatieven
Afgelopen jaren heeft de bouwsector - in samenspraak met verschillende ministeries - uiteenlopende initiatieven genomen om fraude en criminaliteit binnen de sector tegen te gaan. Verdergaande zelfregulering is daar meermalen als één van de mogelijkheden ter sprake gekomen. Steeds werd echter in gezamenlijkheid geconcludeerd dat eenzijdigheid van maatregelen onvoldoende zou zijn. Immers, enerzijds moet de concurrentie zijn kans behouden en anderzijds vereist de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bij veelal bijzondere projecten gezamenlijke aanbestedingsregels. De uitvoering van deze regels moet bovendien door derden gecontroleerd kunnen worden. Ook verhinderen Europese richtlijnen bepaalde, eerder tussen opdrachtgever en opdrachtnemer gebruikelijke, transparante en wettelijke afspraken. Handhaving en controle van maatregelen zijn niet te onderschatten knelpunten in processen waarbij vele partijen en personen - in steeds wisselende samenstellingen en nieuwe opdrachten - zijn betrokken.
Ondanks deze beperkingen moet met volle energie alles in het werk worden gesteld om het genoemde doel alsnog te blijven bereiken.

UAR en rekenvergoeding
Ten aanzien van de aanbestedingen heeft het gezamenlijke overleg met de overheid (de ministeries van VROM, Verkeer en Waterstaat, Defensie en Economische Zaken) na jarenlang onderhandelen geleid tot de Uniforme Aanbestedingsregeling die op 1 september jl. van kracht is geworden. Ook met het ministerie van Economische Zaken - als hoeder van de mededinging - is hierover dus intensief overlegd. Aan de UAR ligt een kabinetsbesluit ten grondslag en de regeling is goedgekeurd door Brussel.
Een goede werking van aanbestedingsregels door toepassing van het UAR vereist dat naast de rijksoverheid ook lagere overheden integraal gebonden zijn aan het gebruik ervan. In dit kader gaat het AVBB ervan uit dat de mededeling dat het kabinet met provincies en gemeenten gaat spreken over de aanbestedingsregels een eerste stap is. De als facultatief aangemerkte rekenvergoeding moet volgens het AVBB in de praktijk regel worden, gelet op de vaak aan inschrijvingen bij omvangrijke werken verbonden kosten. Op weg naar nog meer transparante aanbestedingsprocedures is dit minder vrijblijvende karakter van de rekenvergoeding voor opdrachtgevers in de ogen van de bouw onontkoombaar en blijft zij erop aandringen dat het kabinet hiertoe spoedig passende maatregelen neemt.

Zwarte lijst
De bouwsector heeft gemengde gevoelens bij de plannen voor een 'zwarte lijst' van ondernemingen die worden uitgesloten van overheidsaanbestedingen. Een groot probleem is de juridische vormgeving, die op de bestaande regelgeving gebaseerd zal moeten zijn. Het mag niet zo zijn dat een onderneming zonder waterdicht juridisch bewijs op een dergelijke lijst terecht komt. Afgelopen weken is duidelijk geworden dat een hele sector in de beklaagdenbank kan komen te staan voordat juridisch onderzoek heeft plaatsgevonden en tot conclusies heeft geleid. Een dergelijk effect is onaanvaardbaar. De sector steunt wel het streven van de overheid om te waarborgen dat de ene onderneming niet lijdt onder beeldvorming die door het gedrag van een andere wordt opgeroepen.

Voor nadere informatie:
AVBB afdeling Communicatie, Paul Wouters, telefoon (070) 3286213,
06-20302622


06 dec 01 10:18