Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

[Verbod op brandgevaarlijke kledi[Verbod op brandgev

Verbod op brandgevaarlijke kleding

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat brandgevaarlijke kleding verbieden. Kleding die onmiddellijk vlam vat, mag in Nederland niet worden verhandeld. Dit heeft de minister besloten op basis van een onderzoek dat zij door TNO heeft laten verrichten na de ramp in Volendam. Dit besluit wordt volgend jaar ingediend bij de Europese Commissie zodat de regelgeving begin 2003 in werking kan treden. De stichting Consument en Veiligheid start vandaag, in opdracht van VWS, een campagne over de brandveiligheid van kleding.

TNO concludeert in haar rapport dat wettelijke eisen effectiever zijn dan labels in kleding. Andere conclusies zijn:


* De eisen aan kleding in Nederland moeten overeenkomen met die in het buitenland, waarbij de Verenigde Staten en Zweden als voorbeeld dienen. Dit is nodig om handelsbarrières te voorkomen.
* Kleding kan geen beschermende rol hebben. Die rol is alleen weggelegd voor bepaalde bedrijfskleding.

* Eisen stellen aan kleding alleen is niet voldoende. Consumenten zijn ook zelf verantwoordelijk voor brandveiligheid.

Momenteel worden geen specifieke eisen gesteld aan de brandveiligheid van kleding. Wel moeten alle producten in Nederland voldoen aan algemene veiligheidseisen die in de Warenwet zijn vastgelegd. Voor nachtkleding heeft de minister al in 1997 een convenant met de kledingbranche opgesteld. In dit convenant staat dat brandgevoelige nachtkleding moet worden voorzien van waarschuwingslabels.

Brandwonden door kleding zijn vaak het gevolg van onvoorzichtig gedrag. Daarom start de Stichting Consument en Veiligheid vandaag een campagne. Deze campagne wijst mensen op hun eigen verantwoordelijkheid voor brandveiligheid. De website www.brandgevaar.nl verschaft informatie en geeft adviezen.