Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 6 december 2001

Aan de redactie

Vervoerders verheugd over uitspraak Britse rechter over onwettige boetes

Transport en Logistiek Nederland is verheugd over de uitspraak van de Britse rechter dat de hoge boetes voor het vervoeren van verstekelingen naar Groot-Brittannië onwettig zijn. Volgens het Hooggerechtshof zijn de boetes - 2000 pond per vervoerde verstekeling - in strijd met de Europese regelgeving. Transport en Logistiek Nederland heeft zich altijd fel tegen het systeem verzet. In de praktijk treft het systeem vooral transporteurs die niet wisten dat ze verstekelingen vervoerden.

De rechtszaak tegen het boetesysteem was aangespannen door vijftig vervoerders uit diverse landen. Transport en Logistiek Nederland heeft via de advocaat van deze vervoerders een schriftelijke getuigeverklaring kunnen afgeven, waarin de bezwaren tegen het boetesysteem nogmaals uiteen werden gezet.

Transport en Logistiek Nederland wijst zijn vervoerders er overigens wel op dat de Britse regering in beroep gaat. Berichten uit Engeland wijzen erop dat de immigratiedienst doorgaat met het uitdelen van boetes. Transport en Logistiek Nederland adviseert daarom zijn leden om door te gaan met de intensieve controles van auto en lading tijdens de reis en de checklist behorende bij de 'Code of Practice' in te vullen. Het is nog onduidelijk of vrachtauto's, die door de Britse immigratiedienst in beslag zijn genomen, worden teruggegeven.

Transport en Logistiek Nederland blijft benadrukken dat het daadwerkelijk oplossen van het verstekelingenprobleem een Europese aanpak vereist en het committment van alle lidstaten. De Ronde-Tafelconferentie over verstekelingen, die vorige week in Brussel werd gehouden, is daarvoor een eerste aanzet. Het verstekelingenprobleem mag niet worden afgewenteld op de vervoerders.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling PRV, Clarisse Buma, 079-3636115.
Schriftelijke getuigeverklaring voor Hooggerechtshof op aanvraag beschikbaar.