Provincie Noord-Holland

Persbericht, 5 december 2001

Extra financiële middelen project provincie Noord-Holland 'Aangenaam thuis oud worden'
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben positief beslist over de subsidieaanvraag voor het project 'Aangenaam Thuis oud worden in Beemster, Schermer en Graft-De Rijp' die Zorgschap Leeghwater uit Graft in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Holland indiende op grond van de Tijdelijke Woonzorgstimulerings-regeling. Dit betekent voor 'Aangenaam', een voorbeeldproject voor WonenPlus-initiatieven in de provincie Noord-Holland een aanzienlijke verruiming van het budget met f 235.000,- (+/- ¤ 106.640,-).

WonenPlus stelt zich tot doel ouderen langer in hun eigen huis te laten wonen. Om dit te realiseren zijn er extra voorzieningen nodig. Dit is de aanleiding voor het project 'Aangenaam', een samenwerking van de provincie Noord-Holland, de drie gemeenten Beemster, Schermer en Graft-De Rijp, Zorgschap Leeghwater, thuiszorgorganisaties, woningcorporaties, vertegenwoordigers van de ouderen en stichtingen welzijn ouderen.
In de komende twee jaar moet het project nieuwe vormen van ondersteuning van ouderen opleveren, die de huidige 75-plussers zo lang mogelijk aangenaam thuis laat wonen. De opgedane kennis en ervaring moeten vervolgens ten goede komen aan de WonenPlus-projecten in de hele provincie

Deze erkenning van de rijksoverheid voor het unieke karakter van het project geeft alle betrokken een extra stimulans om in januari 2002 de concrete invulling van de dienstverlening op te starten. Op de agenda voor die maand staan onder meer de presentaties van het Servicepakket Aangenaam, van de ouderenpanels en van de gastboerderij. In de regio zijn inmiddels twee zogenoemde 'Aangenaam Adviseurs' actief en lopen verschillende bewegingscursussen voor ouderen. Daarnaast komen binnenkort de resultaten beschikbaar van onderzoek naar de woonomgeving en woonvraag van ouderen in het gebied. Daarmee is de voorbereidende fase van het tot december 2003 lopende project afgesloten.

Informatie: Menno van Eekhout, projectleider 'Aangenaam', (023) 514 35 52