European Commission

IP/01/1753

Brussel, 6 december 2001

De Commissie keurt de vorming van een gemeenschappelijke onderneming goed tussen Norsk Hydro, en NutriSI op het gebied van gespecialiseerde meststoffen

De Europese Commissie heeft een voorgestelde gemeenschappelijke onderneming goedgekeurd van de Noorse onderneming Norsk Hydro en de Belgische onderneming NutriSI, zelf een gemeenschappelijke onderneming van Sociedad Quimica y Minera de Chile SA (SQM) en de Israëlische onderneming Rotem Amfert Negev Ltd. De vorming van deze gemeenschappelijke onderneming geeft geen aanleiding tot bezwaren uit het oogpunt van de mededinging aangezien een aantal sterke concurrenten actief zullen blijven op dezelfde meststoffenmarkten als de gemeenschappelijke onderneming.

Hydro en NutriSI zullen in de gemeenschappelijke onderneming hun eigen installaties voor de productie van wateroplosbare NPK-meststoffen in de Europese Economische Ruimte inbrengen. De betreffende productie-installaties zijn gelegen in België en in Nederland. Bovendien zal Hydro ook haar Nederlandse productie-installatie voor vloeibare meststoffen inbrengen.

De concentratie geeft geen aanleiding tot ernstige bezorgdheid aangezien noch NutriSI noch haar moedermaatschappijen actief zijn op het gebied van vloeibare meststoffen.

Alleen op het gebied van de wateroplosbare NPK-meststoffen, samengestelde meststoffen die door middel van een fysisch mengproces worden geproduceerd uit een aantal enkelvoudige meststoffen zal zich een horizontale overlapping voordoen. Maar wat dit product betreft, geeft het gezamenlijk marktaandeel van Hydro en NutriSI in de EER geen aanleiding tot bezwaren uit het oogpunt van de mededinging. De klanten zullen nog steeds kunnen kiezen uit een uitgebreide reeks van gevestigde Europese leveranciers zoals de Nederlandse onderneming Scotts International, de Duitse onderneming Kali und Saltz, Haifa Chemicals (gecontroleerd door de Amerikaanse onderneming Trans Resources Inc.), en de Finse onderneming Kemira Oy.