NVI

Minister van Justitie erkent problemen wijziging

Persbericht

Minister van Justitie erkent problemen wijziging artikel 100 GBA, inzage in gemeentelijke burgerlijke stand.

Den Haag, 6 december 2001 - In vervolg op de plenaire Eerste Kamervergadering op 4 december is Minister mr. A.H. Korthals van Justitie bereid om de wijziging van artikel 100 GBA alsnog met zijn collega Van Boxtel van Grootstedenbeleid te bespreken. Wijziging van artikel 100 GBA (Gemeentelijke Basisadministratie) heeft tot gevolg dat de rechterlijke macht en het bedrijfsleven de dupe worden van ingeperkte inzage in de gemeentelijke burgerlijke stand.

Door wijziging van artikel 100 GBA zijn gemeentelijke gegevens niet langer toegankelijk voor toetsing van financieringsaanvragen en incasso. De Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI) voorziet de volgende problemen:

- Kleine vorderingen zullen moeten worden afgeschreven
- Hogere drempel voor midden- en kleinbedrijf om wanbetalers aan te spreken

- Overbelasting rechterlijke macht door 1 miljoen extra procedures per jaar

- Ruim baan voor fraudeurs

- Oneigenlijk concurrentievoordeel voor deurwaarders Ook VNO/NCW heeft zijn steun betuigd aan het standpunt van de NVI en acht het van groot belang dat de bonafide incasso-ondernemingen toegang krijgen tot de burgerlijke stand.

Op vragen van de Eerste Kamervergadering verklaarde Minister Korthals van Justitie het overleg hierover aan te gaan met zijn collega, Van Boxtel van Grootstedenbeleid. Van Boxtel gaf onlangs aan dat hij deze zaak wil bezien.

Keurmerk
De NVI is blij met de opstelling van de minister en heeft haar expertise aangeboden aan de ministeries om tot goede wettelijke regelgeving te komen inzake het gebruik van gegevens uit de gemeentelijke basisadministraties met in achtneming van de wet op de privacy. De NVI pleit voor het instellen van een keurmerk voor instellingen en bedrijven, op basis waarvan zij dezelfde toegang kunnen krijgen tot GBA's als bijvoorbeeld deurwaarders.

Noot voor de redactie,