Rechtbank 's-Gravenhave

Respectievelijk 7,5 en 8 jaar cel voor poging tot doodslag
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 6-12-2001

Verdachte heeft samen met een ander geprobeerd met een vuurwapen personen van het leven te beroven. Twee weken eerder had zich op diezelfde plaats een schietincident voorgedaan ter zake waarvan de broer van verdachte is aangehouden. Verdachte en zijn vrienden meenden dat de neef van de slachtoffers, van wie zij veronderstelden dat het Marokkanen waren, met de politie had gepraat. Zij hadden dat aan die neef laten merken. Onder die dreiging zijn de neef en de slachtoffers naar de plaats gegaan waar zij de Antillianen dachten te treffen, om te bespreken wat de problemen waren. Aldaar aangekomen is er door verdachte en zijn mededader vele malen op de slachtoffers geschoten. Deze hebben hierbij ernstige verwondingen opgelopen. Een slachtoffer loopt nog steeds rond met vier kogels in zijn lichaam, waarvan er twee waarschijnlijk niet verwijderd kunnen worden, met alle gevolgen van dien voor de rest van zijn leven. Dat de slachtoffers in deze zinloze schietpartij niet zijn gedood is niet aan verdachte en zijn mededader te danken geweest. Op deze wijze hebben verdachte en zijn mededader zich schuldig gemaakt aan een bijzonder ernstig feit dat een grote inbreuk maakt op de rechtsorde en bijdraagt aan grote gevoelens van onveiligheid op straat en in het algemeen, temeer nu veel mensen getuige waren van de schietpartij, omdat deze plaatsvond op een mooie zomeravond in een woonwijk. De rechtbank neemt het verdachte en zijn mededader bijzonder kwalijk dat zij maffia-praktijken hebben toegepast door vermeende getuigen van een eerdere schietpartij te bedreigen. Daarnaast heeft verdachte een vuurwapen en munitie voorhanden gehad. Dat dit de veiligheid van personen in gevaar kan brengen is in dit geval ook daadwerkelijk gebleken.
Voorts heeft verdachte, samen met een groepje vrienden, in groot winkelcomplex een aantal kledingstukken weggenomen, waarna zij, teneinde te ontkomen, niet alleen geweld hebben gebruikt, doch vervolgens tevens ernstige bedreigingen hebben geuit en gepleegd tegenover het winkelpersoneel, hetgeen zeer beangstigend is geweest voor de slachtoffers en andere personeelsleden. Tenslotte heeft verdachte cocaïne aanwezig gehad. Cocaïne is een stof waarvan het gebruik niet alleen schadelijk is voor de volksgezondheid, maar welke ook direct en indirect oorzaak is van vele vormen van criminaliteit.

Met betrekking tot de op te leggen onvoorwaardelijke gevangenisstraf wordt voorts overwogen dat verdachte, zoals uit een hem betreffend uittreksel uit het Algemeen Documentatieregister d.d. 13 juli 2001 is gebleken, al eerder voor een poging tot doodslag met de politie en justitie in aanraking is geweest. De hem voor dit feit voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf - waarvan hij nog in een proeftijd liep - heeft hem er niet van weerhouden wederom een soortgelijk delict te plegen.

Uitspraak van de mededader is te vinden onder:
('AA6740',http://www.rechtspraak.nl/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=29 804


Ga naar betreffende uitspraak met nummer: ad6737

Voor de volledige uitspraak: Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=5645&i=43&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=5645&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...id=5645&i=43&ti=3 .