Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

6 december 2001 Nr. 01/206

Arbeidsongeschiktheidsrisico bij werkgevers openbaar gemaakt

Gegevens over het arbeidsongeschiktheidsrisico bij grote werkgevers worden in de toekomst openbaar gemaakt. Hierbij gaat het om de verhouding tussen het aantal werknemers dat de WAO instroomt en het aantal werknemers dat binnen een bedrijf werkzaam is. Hierdoor kan het risico om bij een individueel bedrijf in de WAO te komen, vergeleken worden met andere organisaties binnen en buiten de sector. De openbaarmaking moet werkgevers en werknemers prikkelen om meer aandacht te besteden aan arbeidsomstandigheden-, verzuim- en reïntegratiebeleid.

Dit blijkt uit het Wetsvoorstel instroomcijfers WAO van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat bij de Tweede Kamer is ingediend.

Het nieuwe Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) wordt verantwoordelijk voor het periodiek openbaar maken van het arbeidsongeschiktheidsrisico. Bedrijven hoeven hiervoor geen extra administratie bij te houden: het UWV kan gebruik maken van beschikbare informatie. Kleine bedrijven zijn uitgezonderd van de wet. Door het geringe aantal werknemers zijn de gegevens over arbeidsongeschiktheid hier te sterk van toeval afhankelijk. In een ministeriële regeling wordt nog nader uitgewerkt waar de grens tussen kleine en grote bedrijven komt te liggen en hoe de openbaarmaking precies vorm wordt gegeven.

Ook het arbeidsongeschiktheidsrisico in de uitzendbranche wordt door middel van deze regeling openbaargemaakt. Hoewel werknemers in deze sector over het algemeen bij andere bedrijven werken, is het ook voor uitzendbureaus belangrijk om een beter inzicht in de eigen WAO-instroom te krijgen. Hiermee kunnen zij de arbeidsomstandigheden voor hun werknemers verder verbeteren.


---
De volledige tekst van het wetsvoorstel en de nadere toelichting daarop staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Samenvatting