Minimumloon, Koopkracht, Uitkering, Bijstand, WW, Werkloos, Ziek, AOW, Sociale verzekeringen, Sociale zekerheid, Volksverzekeringen, Emancipatie, Vermeend, Verstand, Hoogervorst

Persbericht 01/207

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie Voorlichting,
Bibliotheek
en Documentatie
06 december 2001

Nr. 01/207
Minister Vermeend stelt vervolgonderzoek in bij 28 sociale diensten

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bij 28 gemeenten een vervolgonderzoek gelast naar het functioneren van de sociale dienst. Daarbij gaat het erom dat gemeenten zich voldoende inspannen om te komen tot minder mensen in de bijstand. Daarnaast moeten gemeenten ook adequaat optreden tegen mensen die onvoldoende meewerken om aan werk te komen. Minister Vermeend wijst erop dat in die gevallen de uitkeringen moeten worden stopgezet.

De minister heeft deze 28 gemeenten geselecteerd op basis van een risico-analyse bij alle sociale diensten. Het onderzoek kan leiden tot een gedetailleerd onderzoek tot op dossierniveau zoals bij Amsterdam is verricht. Zonodig zal de minister gebruik maken van zijn bevoegdheden die de wet hem biedt om tegen gemeenten die onvoldoende presteren passende maatregelen te nemen.

Dit blijkt uit een brief van minister Vermeend aan de Tweede Kamer. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de rijksconsulenten die namens de minister toezicht houden op de uitvoering van de Algemene bijstandswet door de gemeenten.

Bij vier van de 28 geselecteerde gemeenten heeft het onderzoek inmiddels plaatsgevonden. Dit betreft Almelo, Haarlem, Nijmegen en Rotterdam. Bij de sociale diensten in Almelo en Haarlem zal een gedetailleerd onderzoek worden ingesteld. Bij Nijmegen is daarvoor geen aanleiding.

Rotterdam voert tot 1 januari 2002 een verbetertraject uit vanwege eerdere tekortkomingen bij de rechtmatigheid van de uitkeringsverstrekking. Uit het onderzoek is gebleken dat deze tekortkomingen nog niet zijn opgeheven. Ook zijn er aanwijzingen dat bij de gemeente nog te weinig aandacht bestaat voor beperking van de instroom in de bijstand. Rotterdam heeft laten weten dat hiervoor inmiddels maatregelen zijn getroffen. De effecten worden naar verwachting begin volgend jaar zichtbaar. Daarnaast heeft Rotterdam nog steeds een achterstand bij het verwerken van belastingsignalen, die een aanwijzing voor fraude kunnen zijn. De minister heeft Rotterdam verzocht deze voor 1 januari a.s. weg te werken. Na afloop van het verbetertraject zal minister Vermeend opnieuw beoordelen of de sociale dienst Rotterdam dan aan alle wettelijke eisen voldoet.

De 28 gemeenten die aan een nader onderzoek zijn of worden onderworpen zijn: Abcoude, Almelo, Amstelveen, Anna Paulowna, Axel, Binnenmaas, Brummen, Bunnik, Capelle a/d IJssel, Dinkelland, Epe, Gouda, Haarlem, Heeze-Leende, Houten, Maasdonk, Nijmegen, Olst-Wijhe, Oostburg, Oosterhout, Pekela, Pijnacker, Rotterdam, Rijnstreek (ISD), Schagen, Spijkenisse, Waalwijk en IJsselstein.

Stopzetten uitkeringen Amsterdam

Daarnaast heeft de minister Amsterdam laten weten dat de uitkeringen moeten worden stopgezet van diegenen die ten onrechte niet verschijnen op de Megabanenmarkt. Amsterdam heeft de minister laten weten deze maatregel te zullen treffen.

2001
2000
1999
1998
1997
1996

---

101-78