Donderdag, 6 december 2001

* Man aangehouden op verdenking van oplichting
De politie Rivierenland heeft op 4 december een 38-jarige man uit Duiven aangehouden en inverzekeringgesteld die wordt verdacht van oplichting; hiermee zou een bedrag zijn gemoeid van ongeveer 200.000 gulden.

Tussen 1999 en oktober 2001 kreeg de politie vijftien aangiftes van benadeelden uit onder andere Duiven, Doesburg, Arnhem, Lelystad, Apeldoorn en Ede die bij het inmiddels failliet verklaarde bedrijf van de verdachte een offerte hadden ondertekend voor de levering van een nieuwe badkamer. De man zou de benadeelden door (zoals het in de wet staat omschreven) `een samenweefsel van verdichtsels' hebben bewogen een bedrag over te maken voor de aanschaf van materialen; levering heeft echter in deze gevallen nooit plaatsgevonden. De bedragen die in dit kader zijn overgemaakt variëren van drieduizend tot twintigduizend gulden.
De man verklaarde dermate zakelijke problemen te hebben dat de voorschotten werden gebruikt voor de dekking van financiële gaten. De man was overigens moeilijk bereikbaar voor de benadeelden. Enkelen van hen hebben zich inmiddels gewend tot de curator.

Auto's
De man wordt verder verdacht van oplichting van enkele autoverhuurbedrijven. Tussen augustus en heden zou de man zeven keer een huurcontract hebben ondertekend en de auto's vervolgens niet hebben teruggebracht. In alle gevallen hebben de bedrijven de auto teruggehaald en moeten constateren dat de auto's vervuild waren; in enkele gevallen had de auto schade opgelopen. In één geval bedroeg de schade 7.500 gulden. De benadeelde bedrijven zijn gevestigd in onder meer Arnhem, Didam, Velp, Oosterbeek en Doetinchem. De man heeft over deze zaken een bekennende verklaring afgelegd.
Computers
Daarnaast zou de man van enkele bedrijven (onder andere in Duiven en Didam) enkele computers laten leveren, zonder te betalen. De man zou vervolgens de computers hebben verkocht. De man legde hierover een bekennende verklaring af.