Ingezonden persbericht


Persbericht

6 december 2001

Nominaties Stimuleringsprijs OGZ:
Gemeenten zetten zich in voor ziektepreventie bij mensen in de marge

De preventie van ziekten bij mensen in de marge van de samenleving vinden gemeenten belangrijk in het kader van de openbare gezondheidszorg. Mensen met een bijstanduitkering moeten meer bewegen en dak- en thuislozen verdienen goede tandheelkundige zorg. Voor jongeren denken gemeenten eerder aan het verbeteren van de sociale weerbaarheid. Dat blijkt uit de inzendingen voor de Stimuleringsprijs OGZ. De jury, onder leiding van mevrouw mr. W. Sorgdrager, nomineerde er vier die hun idee verder uitwerken. Minister Borst maakt op 28 februari 2002 de winnaar bekend tijdens het Nationaal Congres Openbare Gezondheidszorg. De winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 euro voor de uitvoering van het project en een kunstwerk van Renée van Leusden. De Stimuleringsprijs OGZ is een nieuw initiatief van het Fonds OGZ en de Stuurgroep Nationaal Contract OGZ.

Nominaties
* 'Bewegen op recept', van STIOM uit Den Haag, richt zich op het bevorderen van lichamelijke activiteiten van sociaal kwetsbaren in de Schilderswijk en Transvaal. Deze bewoners hebben meer kans op gezondheidsklachten. Het zijn mensen die vaak niet of nauwelijks bewegen. Via de huisarts en de sportfysiotherapeut wordt de doelgroep doorverwezen naar een voor hen passende bewegingsactiviteit.
* 'Geweld .... Nee!', van de GGD Flevoland uit Lelystad, is een interactief theaterprogramma over zinloos geweld voor 15/16-jarigen. Acteurs spelen in de klas het verhaal van vier vrienden die betrokken raken bij een gewelddadig incident. Na de voorstelling praten de acteurs met de leerlingen over wat ze anders kunnen doen, of het dan beter was afgelopen en waarom de juiste keuze niet altijd de makkelijkste is. * 'Goedgebekt' van de GG&GD Utrecht. Samenwerkende hulpverleners en belangenvertegenwoordigers van dak- en thuislozen werken aan tandheelkundige zorg voor dak- en thuislozen. Dit vereist afspraken met ziektekostenverzekeraars, voorlichting en motivatie van tandartsen om deel te nemen, voorlichting aan en begeleiding van dak- en thuislozen. Dit project leidt tot gezondheidswinst voor dak- en thuislozen, een verbeterd openbaar gezondheidszorgaanbod en een openbaar draaiboek hoe dit te realiseren is.
* 'In de vierde versnelling', van de gemeente Dantumadeel, ontwikkelt een kennismakingsprogramma met vormen van bewegen voor mensen die lange tijd in de bijstand zitten. Mensen worden persoonlijk benaderd voor deelname. Vooraf en na afloop vindt een meting plaats naar de feiten en beleving van gezondheid bij de deelnemers. De uitkomsten leiden tot mogelijkheden voor beleid en vervolgstappen voor individuele deelnemers.

Het Nationaal Congres Openbare Gezondheidszorg is een initiatief van de Fonds OGZ en de Stuurgroep Nationaal Contract OGZ en vindt op 28 februari 2002 plaats in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.


* * *

Noot voor de pers:
Meer informatie: www.stimuleringsprijsogz.nl


Voor meer informatie belt u met Lonneke de Vries, telefoon 0172-519819 of het Fonds OGZ, telefoon 070-3495300.