Novem

LTV in gietbouwwanden, een succesvol experiment met warmtewanden in een gietbouwcasco

Een toenemend aantal nieuwbouwwoningen in Nederland wordt uitgerust met een lage temperatuur verwarming (LTV). Een bekend LTV-systeem is wandverwarming. Een proef met elf woningen in IJsselstein wijst uit dat wandverwarming uitstekend in gietbouwcasco's kan worden opgenomen.

In de nieuwbouwwijk Zenderpark te IJsselstein is een proefproject afgerond waarbij zes woningen met een gietbouwcasco zijn voorzien van warmtewanden. Vijf gelijksoortige woningen in de wijk dienen als referentie. Het experiment, dat financieel werd gesteund door Novem, is bijzonder geslaagd. Een projectgroep bestaande uit verschillende organisaties en instellingen heeft het project begeleid.

Doel van het project was het ontwikkelen van een lage temperatuur verwarmingssysteem dat toegepast kan worden in gietbouwwanden, dit als alternatief voor de kalkzandsteen en houtskeletbouw methodiek. Voor de toepassing in gietbouwwanden is een logistiek systeem ontworpen.

In de woningen zijn de cascowanden voorzien van wandverwarming. Alleen de hal en de badkamer beschikken in verband met geringe wandoppervlakte over vloerverwarming. Op een speciaal geprofileerd draadnet zijn in de fabriek kunststofleidingen geklikt. De draadnetten zijn op de bouwplaats met ty-raps aan de wapeningsnetten bevestigd. Uiteindelijk is het draadnet gefixeerd aan de wapening aan de spouwzijde. Fixatie aan de binnenwand bleek niet mogelijk te zijn. Hierdoor bedraagt de dekking op de verwarmingsbuizen circa 73 mm. Deze positie heeft geen nadelige gevolgen voor de warmteafgifte.

Op deze manier bleef er ook nog ruimte over voor elektradozen en leidingen. Daarnaast is het beter voor een kwalitatieve uitvoering van het betonwerk en er was geen risico dat het draadnet met de leidingen tijdens het storten naar de spouwzijde zou drijven. Bewoners kunnen maximaal 40/50 mm diepe gaten boren ten behoeve van het ophangen van voorwerpen aan de wand.

De conclusie van het proefproject is dat het LTV-systeem goed is toe te passen in gietbouwwanden in eengezinswoningen. Het systeem past ook goed in de bouwmethodiek. Men moet echter wel kiezen voor een ankerloze spouw, deze kan namelijk worden geïsoleerd met steenwolvlokken. Zonder isolatie zou men de woning van de buren mee verwarmen.

Het bouwproces in de ruwbouwfase wordt bij wandverwarming minder verstoord dan bij vloerverwarming; bovendien is een dunnere afwerkvloer mogelijk. Voor het aanbrengen van de draadnetten bleek een kwartier extra tijd per wand nodig te zijn. Dat betekent een vertraging in de bouwcyclus van drie kwartier tot een uur per woning. Maar die tijd wordt in de afbouwfase teruggewonnen. Door een verdere integratie van wapeningsnetten en draadnetten met buizen kan de extra benodigde tijd nog verder worden gereduceerd.

Bovendien is de installateur geen hele dag kwijt met het installeren van radiatoren en cv-leidingen in een woning. Er is per saldo dus zelfs sprake van tijdwinst. Daarnaast is het proces veel arbeidsvriendelijker, want de monteurs hoeven niet meer te sjouwen met zware radiatoren.

Door de leidingen al in een vroeg stadium aan te sluiten op een tijdelijke energiebron kunnen de wanden en de binnenruimte sneller drogen, wat voordelen biedt voor de verdere afbouw.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectcoördinatordhr. De Kok van De Kok & Partners, telefoon 026-352 33 11 of met de Gietbouw-infolijn 0800-022 52 11.