Gemeente Den Haag

2001-12-06: Brandweer adviseert over veilig gebruik van kerstversiering

De Brandweer Den Haag wil u in het kader van de naderende feestdagen adviseren over de kerstversieringen die vele bedrijven en huishoudens in deze tijd van het jaar aanbrengen. Om de feestdagen een feest te laten blijven, geven wij u graag een aantal aanbevelingen over brandveiligheid. Het komt namelijk rondom de feestdagen herhaaldelijk voor dat de Brandweer moet uitrukken voor brand als gevolg van (brandgevaarlijke) aankleding of versiering.

Horeca
Belangrijk is uw eigen verantwoordelijkheid. Denk zelf goed na over de versieringen die u aanbrengt en test deze eventueel op brandveiligheid. De Brandweer wil benadrukken dat ondernemers en burgers primair zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen veiligheid en dus ook voor het aanbrengen van de (brandveilige) versiering. Een goed gastheer zorgt ook voor de brandveiligheid van zijn gasten.

Verantwoordelijkheden
Er is de laatste dagen veel te doen rondom het al dan niet toelaten van kerstversieringen in (openbare) gebouwen en horecagelegenheden. Wij benadrukken dat de eigenaren/gebruikers van de gebouwen, net als de burgers voor hun huizen, primair zelf verantwoordelijk zijn voor een (brand)veilig gebruik van hun gebouw en dat de regelgeving hierbij aanvullend en ondersteunend is. Wij zullen ons als Brandweer Den Haag aan de regelgeving houden en daarvan niet afwijken. Hieronder staat de relevante regelgeving kort uitgewerkt.

Regelgeving
We passen onverkort de bouwverordening van de gemeente Den Haag toe.Versiering dient minimaal op een hoogte van 2.50 meter te worden aangebracht. Versieringen mogen niet makkelijk ontvlambaar zijn en moeten voldoen aan de NEN 6065 klasse 2 en moeten worden bevestigd met ijzerdraad. In geval van brand mag er geen druppelvorming plaatsvinden. Bekledingsmaterialen moeten voldoen aan de NEN 6066 optische rookdichtheid
Textielproducten
Textielproducten moeten in vluchtwegen en in ruimten met > 50 personen voldoen aan de NEN 1722, niet licht ontvlambaar. De producten mogen een navlamduur hebben van ten hoogste 15 seconden en een nagloeiduur van ten hoogste 60 seconden volgens de NEN-EN-ISO 6940 en 6941 , uitgaven 1995.4

Kunststof
De Brandweer Den Haag adviseert zeer nadrukkelijk het gebruik van kunststof kerstbomen en -takken.Voor kerstbomen geldt dat per ruimte 1 (één) volledig door een professioneel bedrijf geïmpregneerde boom is toegestaan. Kersttakken zijn alleen toegestaan aan wanden in clusters van 3 takken met een maximale oppervlakte van 1 m², waarbij tussen de clusters een vrije ruimte is in horizontale richting van minimaal 1.50 meter.

Overigens is deze extra aandacht voor de brandveiligheid niet alleen nodig tijdens de komende feestdagen. Het gehele jaar verdient brandveiligheid een ieders bijzondere aandacht.

Meer informatie
Elders op deze website vindt u onder meer een aantal veelgestelde vragen en tips. Voor bedrijven met vragen verwijzen wij naar het telefonische spreekuur van onze preventie inspecteurs, dagelijks van 8:30 9:30 uur op telefoonnummer: 070-3591591.

6 december 2001

last update: 6 december 2001 ;pag.: 9733; auteur: 112