Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

6 december 2001 Nr. 01/205

Zorgvuldige invoering nieuwe uitvoeringsorganisatie sociale zekerheid en arbeidsbemiddeling

De nieuwe uitvoeringsorganisatie voor sociale zekerheid en arbeidsbemiddeling start 1 januari 2002. Voor een zorgvuldige invoering hebben minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst op grond van een risicoanalyse besloten extra maatregelen te nemen om eventuele knelpunten weg te nemen. Dit schrijven de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een begeleidende brief aan de Eerste en Tweede Kamer bij een onderzoek van Berenschot naar risico's rond de inwerkingtreding van de nieuwe uitvoeringsorganisatie.

Vanaf 1 januari aanstaande kunnen werkzoekenden bij 131 Centra voor Werk en Inkomen (CWI's) terecht voor een baan en indien nodig voor het aanvragen van een uitkering. Het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) beoordeelt of iemand recht heeft op een WW- of WAO-uitkering en zorgt voor de betaling ervan. De huidige vijf uitvoeringsorganisaties voor de werknemersverzekeringen en het Lisv gaan op in het UWV. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor de verstrekking van bijstand en uitkeringen op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Ook blijven zij verantwoordelijk voor de reïntegratie van bijstandsgerechtigden.

De voorbereidingen van deze omvangrijke operatie zijn reeds lange tijd in volle gang. Om na te gaan of het verantwoord is de nieuwe werkwijze per 1 januari aanstaande in te voeren, is onderzocht of, en zo ja, welke risico's zich in de eerste maanden na invoering van de nieuwe organisatiestructuur kunnen voordoen.

Vermeend en Hoogervorst concluderen op basis van het rapport dat door de betrokken organisaties zeer hard wordt gewerkt om de inwerkingtreding van de nieuwe uitvoeringsstructuur goed te laten verlopen. Omdat de overgang van personeel van sociale diensten naar CWI's nog niet overal is gerealiseerd hebben de bewindslieden van SZW besloten dat de gemeenten voorlopig nog de aanvragen voor een IOAZ-uitkering in behandeling zullen nemen in plaats van het CWI. Daarnaast mogen gemeenten en CWI's besluiten de behandeling van aanvragen voor bijstand en IOAW uiterlijk per 1 april 2002 over te hevelen. Zo wordt maatwerk per gemeente en CWI mogelijk gemaakt.

Tot slot hebben Vermeend en Hoogervorst besloten om per CWI, per district en op landelijk niveau 'vliegende brigades' in te stellen die zonodig acute knelpunten in de uitvoering van de regelingen kunnen helpen oplossen.


---
De volledige tekst van de brief aan de Eerste en Tweede Kamer en het onderzoek van Berenschot staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Samenvatting