Waterschap Zuiderzeeland


01-27
Lelystad, 6 december 2001.

Gemaal Colijn van Waterschap Zuiderzeeland bereikt bij natte decembermaand honderdduizend draaiuren.

Één dezer dagen bereikt het Gemaal Colijn van Waterschap Zuiderzeeland gelegen aan de Ketelmeerdijk te Ketelhaven een mijlpaal. Het Gemaal is dan namelijk goed voor honderd duizend draaiuren en heeft daarin maar liefst 9.5 miljard kubieke meter water vanuit het noord- oostelijke deel van Oostelijk Flevoland naar het Ketelmeer gepompt.

In 1956 werd het nu 45 jaar oude gemaal Colijn in werking gesteld om samen met de gemalen Wortman en Lovink Oostelijk Flevoland droog te pompen. Het gemaal is genoemd naar dr. H. Colijn, die als minister van financiën en als voorzitter van de Zuiderzeeraad nauw betrokken was bij de totstandkoming van de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

In de beginjaren waren het vooral de dieselgemalen die bij de bemaling de dienst uitmaakten. Door de stijgende gasolieprijzen werd zo´n dertien jaar geleden bij het toenmalige Heemraadschap Fleverwaard een omslag gemaakt. De elektrisch aangedreven gemalen werden steeds frequenter voor de bemaling ingezet. Door het gebruik van relatief goedkope "nachtstroom" en de mogelijkheid van het "onbemand" kunnen bemalen was het maken van een keuze in die tijd niet moeilijk.

"Het kloppend hart" van het gemaal.
De elektrisch aangedreven motoren en hebben elk een vermogen 660 kW (900 pk). De pompinstallatie van het gemaal Colijn bestaat uit drie verticale centrifugaalpompen, met ieder 110 wentelingen per minuut. Één pomp is bestemd voor het bemalen van de hoge afdeling, heeft een capaciteit van 580 m3. per minuut, bij een opvoerhoogte van 5 meter. De twee andere pompen, bestemd voor de lage afdeling hebben elk een capaciteit van 500 m3. per minuut bij een opvoerhoogte van 6 meter. (De opvoerhoogte is het verschil in hoogte die de pomp(en) het water om hoog moeten pompen van het polderpeil tot in dit geval het Ketelmeerpeil, respectievelijk 5 meter en 6 meter).

Ook voor de toekomst zal het gemaal Colijn samen met de zes andere gemalen in het beheersgebied van het Waterschap Zuiderzeeland zijn bijdrage blijven leveren en worden ingezet om het overtollige water veroorzaakt door regenval en kwel uit te malen op het IJsselmeer, Markermeer en de randmeren.