RABOBANK NEDERLAND

Rabobank wil andere topstructuur

RABOBANK WIL ANDERE TOPSTRUCTUUR
Rabobank Nederland werkt aan een vernieuwde topstructuur. De bedoeling van de voorgenomen aanpassing van de bestuursstructuur is om de invloed van de leden - de aangesloten banken - te versterken, de bestuurlijke slagkracht te vergroten en het toezicht eenduidiger te organiseren.

Dit verklaarde Wim Meijer, voorzitter van de Raad van Beheer van Rabobank Nederland tijdens de Centrale Kring Vergadering op donderdag 6 december te Utrecht.

De nieuwe topstructuur waaraan binnen Rabobank Nederland wordt gewerkt ziet er in hoofdlijnen zo uit:

1. De aangesloten Rabobanken - op dit moment 376 - krijgen via de Centrale Kring Vergadering meer zeggenschap over het beleid van Rabobank Nederland.

2. De hoofddirectie gaat volledig het bestuur van Rabobank Nederland uitoefenen.

3. De toezichthoudende functie van de Raad van Toezicht zal worden versterkt.
In de nieuwe opzet zal de Raad van Beheer ophouden te bestaan.

Het voornemen wordt de komende maanden uitgewerkt en in de diverse overlegstructuren besproken. Indien het eindoordeel positief is, zullen de plannen in de Algemene Vergadering van 6 juni 2002 bekrachtigd worden.

Wim Meijer, voorzitter Raad van Beheer Rabobank Nederland: 'Hoe je het coöperatief bankieren inricht is op zich niet zo interessant, mits je het zo doet dat tenminste drie elementen binnen een coöperatieve bedrijfsorganisatie vast verankerd worden, zeggenschap van de leden, een slagvaardig, uitvoerend bestuur en een degelijk toezicht. Met deze beweging garanderen we de juiste balans in de drie elementen.'

David Luteijn, voorzitter Raad van Toezicht Rabobank Nederland: 'Dit is een belangrijke stap voorwaarts in onze coöperatieve structuur. Door de versterking van de eenduidigheid van bestuur en de verzwaarde toezichtsrol is de juiste balans aanwezig voor een slagvaardige toekomst.'

Hans Smits, voorzitter hoofddirectie Rabobank Nederland: 'Door deze versterking van ons bestuursmodel waarborgen we de belangrijke invloed van onze lokale banken en vergroten we de slagkracht van ons bestuursorgaan. Een positieve ontwikkeling.'

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijskwaliteitsverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit 376 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk ruim 800.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 142 vestigingen vertegenwoordigd in 38 landen. De Rabobank heeft de hoogste waarderingen voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

Voor inclichtingen:
Rabobank Nederland / Externe Communicatie
Hans van Zon
Tel. 030 - 216 4340 / 06 - 51 51 73 18
Fax. 030 - 216 1916
e-mail: j.zon@rn.rabobank.nl
AANTAL FOUTIEVE KARAKTERS: 0


06 dec 01 16:18