Voedingscentrum
Advies Voedingscentrum: kinderen niet te veel light-frisdranken geven Veilige hoeveelheid zoetstoffen moet duidelijker op het etiket

Den Haag, 6 december 2001 - Eenderde van de Nederlandse bevolking denkt ten onrechte dat sommige E-nummers in levensmiddelen schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in Den Haag. Voor sommige E-nummers dient volgens het Voedingscentrum het gebruik beperkt te worden. Het Voedingscentrum geeft het advies om kinderen geen of weinig light- frisdranken en suikervrij snoep te geven. Verder adviseert het Voedingscentrum fabrikanten om duidelijk op de etiketten van light-frisdranken te vermelden hoeveel glazen kinderen van een bepaalde leeftijd maximaal per dag mogen drinken. Maandag start het Voedingscentrum een campagne om consumenten te stimuleren zich goed te informeren over E-nummers (additieven).

Kunstmatige zoetstoffen
Van veruit de meeste additieven is bewezen dat ze geen risico opleveren. Van een klein aantal is niet helemaal duidelijk of ze ook bij gebruik van grotere hoeveelheden nog veilig zijn. Het gebruik door kinderen van producten met de kunstmatige zoetstoffen cyclamaat en sorbitol verdient daarom bijzondere aandacht. Deze zoetstoffen worden onder andere gebruikt in 'light' -frisdranken en suikervrij snoepgoed. Ze mogen slechts in heel kleine hoeveelheden door kinderen worden genuttigd. Twee glazen frisdrank of een kwart rolletje suikervrije drop kunnen voor kinderen tot acht jaar al te veel zijn. Ze kunnen daarmee de vastgestelde veilige hoeveelheid voor sorbitol en cyclamaat overschrijden.
Sorbitol is niet schadelijk, maar te grote hoeveelheden ineens kunnen buikpijn en diarree veroorzaken. Van een overschrijding van de zogenaamde Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van cyclamaat is nog niet bekend of en wat op lange termijn de mogelijke risicos zijn. Veiligheidshalve raadt het Voedingscentrum af kinderen producten met cyclamaat of sorbitol te geven. De moeilijkheid is dat niet op het etiket staat hoeveel kunstmatige zoetstof erin zit en wat de vastgestelde veilige hoeveelheid is. Juist in dit opzicht zou de informatie kunnen worden verbeterd, aldus het Voedingscentrum.

Onderzoek
Het Voedingscentrum heeft onlangs laten onderzoeken hoe de consument denkt over E-nummers. E-nummers zijn door de Europese Gemeenschap goedkeurde hulpstoffen (additieven) bij de productie van levensmiddelen, zoals conserveermiddelen en smaakversterkers.

Overgevoeligheid
Ruim tweeduizend mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Voor een grote groep (39%) van hen biedt de vermelding van E-nummers in de ingrediëntenlijst op het etiket onvoldoende informatie. Zij geven aan behoefte te hebben aan meer informatie. Zo willen veel consumenten weten voor welke hulpstof een E-nummer staat en of de gebruikte hulpstoffen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Ook zou vermeld moeten worden of E-nummers natuurlijk of kunstmatig zijn en of ze geproduceerd zijn met gebruik van gentechnologie. Een belangrijke rol in een goede informatieverstrekking over
E-nummers zien consumenten weggelegd voor de overheid en de fabrikant. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten ten onrechte denken dat E-nummers tot hyperactiviteit bij kinderen kunnen leiden en dat veel mensen overgevoelig voor additieven zijn. In werkelijkheid komt overgevoeligheid zelden voor en heeft hyperactiviteit bij kinderen meestal een andere oorzaak. Additieven worden voor toelating uitgebreid getest op hun veiligheid. Pas als ze in de toegevoegde hoeveelheid bij een gebruikelijk consumptiepatroon geen aantoonbaar risico opleveren voor de gezondheid, worden ze toegelaten door de Europese Gemeenschap. Op dat moment krijgen ze een E-nummer.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/