Voedingscentrum
Advies Voedingscentrum: kinderen niet te veel light-frisdranken geven
Veilige hoeveelheid zoetstoffen moet duidelijker op het etiket
Den Haag, 6 december 2001 - Eenderde van de Nederlandse bevolking
denkt ten onrechte dat sommige E-nummers in levensmiddelen schadelijk
zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van het
Voedingscentrum in Den Haag. Voor sommige E-nummers dient volgens het
Voedingscentrum het gebruik beperkt te worden. Het Voedingscentrum
geeft het advies om kinderen geen of weinig light- frisdranken en
suikervrij snoep te geven. Verder adviseert het Voedingscentrum
fabrikanten om duidelijk op de etiketten van light-frisdranken te
vermelden hoeveel glazen kinderen van een bepaalde leeftijd maximaal
per dag mogen drinken. Maandag start het Voedingscentrum een campagne
om consumenten te stimuleren zich goed te informeren over E-nummers
(additieven).
Kunstmatige zoetstoffen
Van veruit de meeste additieven is bewezen dat ze geen risico
opleveren. Van een klein aantal is niet helemaal duidelijk of ze ook
bij gebruik van grotere hoeveelheden nog veilig zijn. Het gebruik door
kinderen van producten met de kunstmatige zoetstoffen cyclamaat en
sorbitol verdient daarom bijzondere aandacht. Deze zoetstoffen worden
onder andere gebruikt in 'light' -frisdranken en suikervrij snoepgoed.
Ze mogen slechts in heel kleine hoeveelheden door kinderen worden
genuttigd. Twee glazen frisdrank of een kwart rolletje suikervrije
drop kunnen voor kinderen tot acht jaar al te veel zijn. Ze kunnen
daarmee de vastgestelde veilige hoeveelheid voor sorbitol en cyclamaat
overschrijden.
Sorbitol is niet schadelijk, maar te grote hoeveelheden ineens kunnen
buikpijn en diarree veroorzaken. Van een overschrijding van de
zogenaamde Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van cyclamaat is nog
niet bekend of en wat op lange termijn de mogelijke risicos zijn.
Veiligheidshalve raadt het Voedingscentrum af kinderen producten met
cyclamaat of sorbitol te geven. De moeilijkheid is dat niet op het
etiket staat hoeveel kunstmatige zoetstof erin zit en wat de
vastgestelde veilige hoeveelheid is. Juist in dit opzicht zou de
informatie kunnen worden verbeterd, aldus het Voedingscentrum.
Onderzoek
Het Voedingscentrum heeft onlangs laten onderzoeken hoe de consument
denkt over E-nummers. E-nummers zijn door de Europese Gemeenschap
goedkeurde hulpstoffen (additieven) bij de productie van
levensmiddelen, zoals conserveermiddelen en smaakversterkers.
Overgevoeligheid
Ruim tweeduizend mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Voor een
grote groep (39%) van hen biedt de vermelding van E-nummers in de
ingrediëntenlijst op het etiket onvoldoende informatie. Zij geven aan
behoefte te hebben aan meer informatie. Zo willen veel consumenten
weten voor welke hulpstof een E-nummer staat en of de gebruikte
hulpstoffen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Ook zou
vermeld moeten worden of E-nummers natuurlijk of kunstmatig zijn en of
ze geproduceerd zijn met gebruik van gentechnologie. Een belangrijke
rol in een goede informatieverstrekking over
E-nummers zien consumenten weggelegd voor de overheid en de fabrikant.
Uit het onderzoek blijkt dat consumenten ten onrechte denken dat
E-nummers tot hyperactiviteit bij kinderen kunnen leiden en dat veel
mensen overgevoelig voor additieven zijn. In werkelijkheid komt
overgevoeligheid zelden voor en heeft hyperactiviteit bij kinderen
meestal een andere oorzaak. Additieven worden voor toelating
uitgebreid getest op hun veiligheid. Pas als ze in de toegevoegde
hoeveelheid bij een gebruikelijk consumptiepatroon geen aantoonbaar
risico opleveren voor de gezondheid, worden ze toegelaten door de
Europese Gemeenschap. Op dat moment krijgen ze een E-nummer.
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke
Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een
onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het
Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid
(ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde,
eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot
gezondheid en veiligheid.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Noot voor de redactie/