Gemeente Rijswijk

Brandweer Rijswijk handhaaft kwaliteitsniveau

Rijswijk, 6 december 2001

Afgelopen zomer heeft TNO Management Consultants in opdracht van de Hulpverleningsregio Haaglanden(HRH) een zogeheten audit-rapport opgesteld waarin het functioneren van de brandweerzorg en rampenbestrijding in de regio onder de loep is genomen. Voor alle 15 brandweerkorpsen binnen de Hulpverleningsregio Haaglanden en voor het regiobureau van de HRH zijn aparte audit-onderzoeken opgesteld.

De getoetste normen zijn door de Hulpverleningsregio Haaglanden zelf aangegeven en stijgen uit boven de landelijk gestelde normen. Bij het opstellen van deze normen was al duidelijk dat geen korps binnen Haaglanden op dit moment aan alle normen kan voldoen.

De conclusie in het lokale TNO-rapport over het Rijswijkse Brandweerkorps is dat de volledige beroepsbrandweer van Rijswijk druk bezig is om de brandweerzorg voor de nabije toekomst te waarborgen op het huidige kwaliteitsniveau en dit waar mogelijk te verbeteren. Hiervoor is het korps, waar de komende jaren de vergrijzing sterk zal toenemen, onlangs onderworpen aan een extern doelmatigheidsonderzoek. Dit op initiatief van de gemeente ingestelde onderzoek naar een nieuwe organisatievorm wordt momenteel uitgevoerd door bureau "MEDE Organisatieadvies". Tussen beide onderzoeken bestaan diverse raakvlakken.

TNO Management Consultants noemt in het lokale rapport als sterke punten:

* de inbedding van de brandweer in de gemeentelijke organisatie;
* een goede repressieve organisatie waar ook veel aandacht is voor de overige taken in de veiligheidsketen;

* het lage ziekteverzuim, de betrokkenheid en motivatie van het korps dat trots is op het geleverde kwaliteitsniveau;
* de prioriteit welke gegeven wordt aan oefenen en opleiden;
* het registratiesysteem dat is ontwikkeld voor o.a. incidentrapportages, technisch onderhoud van lokaal- en regionaal materieel en de registratie van het oefenen en opleiden van eigen medewerkers.

Als verbeterpunten worden met name genoemd: het ontbreken van schriftelijke afspraken; het weinig planmatig handelen; de verslaglegging welke thans louter van financiële aard is en de te kleine personele bezetting van de organisatie waardoor de gehele organisatie erg kwetsbaar is.
De invoering van integraal management, de ontwikkeling om de gemeentelijke rampenbestrijding bij de brandweer onder te brengen en de aandacht voor taken op het gebied van proactie worden als positieve ontwikkelingen genoemd.
De gesignaleerde verbeterpunten in het rapport van TNO zullen gecombineerd met de resultaten van het doelmatigheidsonderzoek voortvarend worden opgepakt. Binnen zes maanden stelt de commandant van de brandweer een lokaal verbeterplan op en zal op regionaal niveau een "task force" worden geformeerd voor de verdere beleidsontwikkeling van de brandweerzorg. Van de zijde van de Hulpverleningsregio Haaglanden is toegezegd binnen een jaar met een regionaal verbeterplan te komen. Op deze wijze wordt gestreefd naar een totaalpakket van structurele verbetering van de brandweerzorg en rampenbestrijding binnen de gemeente en de regio.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.