Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

6 december 2001

Signalementen

Databank ouderinitiatieven

Er is veel behoefte aan informatie over ouderinitiatieven die in voorbereiding of al gerealiseerd zijn. Het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ) heeft op haar website projectinformatie van ouderinitiatieven in een databank geplaatst. Deze databank heeft ten doel informatie-uitwisseling te vergemakkelijken. Gegevens worden opgenomen in de databank, die via internet toegankelijk is voor een ieder die zich ervoor interesseert.

U kunt deze databank vinden op www.iwz.nl , kies daarna voor 'kennisbank'. U krijgt door aan te klikken op 'ouderinitiatieven' een overzicht van alle aangemelde ouderinitiatieven. Door te klikken op 'projecten' kunt u gedetailleerd zoeken. Ook kunt u eigen projecten aanmelden via deze site.

Handreiking cliënt- en ouderinitiatieven

Op verzoek van het ministerie van VWS is het NIZW bezig een handreiking te ontwikkelingen voor cliënt- en ouderinitiatieven. Er wordt afgestemd en samengewerkt met FvO, BOSK, Somma en het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ), dat een kennisbank opbouwt waarin concrete wooninitiatieven worden gebundeld. Er wordt gestreefd naar een compacte handreiking, welke wordt geflankeerd door informatie via de website (kennisbank) en met ondersteuning op maat vanuit cliëntenorganisaties (waaronder cursussen).

De handreiking verschijnt in de vorm van een losbladige klapper, die het mogelijk maakt onderdelen te vervangen. Bovendien wordt de handreiking aangeboden via de website. De verwachting is dat de handreiking eind februari 2002 gereed zal zijn.

Landelijk Kennisnetwerk Gehandicaptenzorg online

Het Landelijk Kennisnetwerk Gehandicaptenzorg bundelt bestaande (wetenschappelijke) kennis en verspreidt deze ten behoeve van mensen met een verstandelijke handicap en hun ondersteuners. In dit Kennisnetwerk zijn een aantal activiteiten van het Bisschop Bekkersinstituut (BBI) opgegaan.
Sinds half november is een interactieve website toegankelijk: www.lkng.nl