Openbaar Ministerie

's-Hertogenbosch, 6 december 2001

Unit Synthetische Drugs
Producten synthetische drugs aangehouden

Het Bundes Kriminalamt (BKA) te Wiesbaden (Duitsland) heeft in samenwerking met de Unit Synthetische Drugs (USD) en Europol afgelopen dinsdag 4 December 2001 op heterdaad vier Nederlanders in Kevelaer (Duitsland) aangehouden.
Het zijn een 34-jarige man uit Eindhoven, een 34-jarige man uit Waalre, een 53-jarige man uit Elsoo en een 59-jarige man uit Lottum.

De verdachten werden aangehouden in een loodsencomplex te Kevelaer. Door de verdachten werden meerdere loodsen gehuurd op bedoeld complex. In een bunker werd een zeer professioneel laboratorium aangetroffen ter vervaardiging van MDMA (XTC).
In twee andere loodsen werd een paddokwekerij aangetroffen alsmede een laboratorium voor de sporenkweek van paddo's (psylocibine).

Daarnaast werden er in Nederland op zeven plaatsen onder leiding van rechters-commissarissen uit 's-Hertogenbosch en Maastricht doorzoekingen verricht. Te weten:
een woning in Elsloo, twee woningen in Waalre en twee woningen in Eindhoven.
Tevens werd door de landelijke USD officier van justitie uit 's-Hertogenbosch twee doorzoekingen verricht in een loods in Helmond en een loods in Geldrop. Tenslotte werd er met toestemming van de bewoner een schuur doorzocht in de gemeente Waalre. Bij deze doorzoekingen werd het volgende in beslag genomen:

Laboratoriummaterialen;

Grondstoffen ten behoeve van de vervaardiging van synthetische drugs;

C.a. 5 literflessen GHB;

Een honderdtal XTC-tabletten;

Munitie;

Schriftelijke bescheiden;

Twee personenauto's en

Telecommunicatiemiddelen.

De verdachten hielden zich bezig met grootschalige productie van synthetische drugs in Duitsland. Zij worden dan ook in Duitsland verdacht van overtreding van de Duitse Opiumwetgeving en zullen daar worden vervolgd en berecht.

De USD is begin oktober 2001 gestart met het onderzoek tegen de Nederlandse verdachten Gedurende het onderzoek is intensief samengewerkt met het Duitse Bundes Kriminal Amt.

Al in april 2001 heeft de Landes Kriminal Amt Brandenburg een illegaal XTC laboratorium ontmanteld. Naast de laboratoriuminrictting en verschillende grondstoffen werden toen ongeveer 100 kg. MDMA poeder en 75.000 xtc-tabletten in beslag genomen. Uit dit onderzoek kwam de 53-jarige man uit Elsoo als verdachte naar voren. Vervolgens is in nauwe samenwerking met de USD en het Bundes Kriminal Amt het laboratorium in Kevelaer ontmanteld.