Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Utrecht, 6 december 2001

Kabinet beloont obstructie
verpakkingsindustrie tegen

statiegeld blikjes en flesjes

Stichting Natuur en Milieu is verontwaardigd over het voornemen van het kabinet om het plan van milieuminister Pronk voor verplicht statiegeld op blikjes en plastic flesjes niet door te voeren. Als zwerfvuil zijn deze
wegwerpverpakkingen uitermate irritant. Verplicht
statiegeld is een veel effectievere oplossing en ook beter voor het milieu dan voorlichting en meer afvalbakken, waar de verpakkingsindustrie op mikt.

Door niet te kiezen voor de statiegeldregeling maakt het kabinet duidelijk, dat het zijn oren laat hangen naar de verpakkingsindustrie, die dreigt anders het nieuwe verpakkingenconvenant te frustreren. Stichting Natuur en Milieu heeft een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om het kabinet alsnog te bewegen het
oorspronkelijke statiegeldplan uit te voeren.

Uit een recent gezamenlijk onderzoek van de
verpakkingsbranche en het Ministerie van Milieubeheer bleek dat een statiegeld/retoursysteem voor kleine drankverpakkingen zeer effectief is en economisch verantwoord. Twintig eurocent statiegeld op een blikje of plastic flesje resulteert in 83 procent minder flesjes en blikjes in het zwerfvuil. Met de voorstellen van de verpakkingsbranche, te weten meer voorlichting, afvalbakken en handhaving, worden de milieudoelstellingen slechts voor de helft gehaald. Dat Minister Pronk nu toch meegaat met de verpakkingsindustrie kan niet anders dan nauw samenhangen met haar dreigement aan zijn adres, dat zij geen derde verpakkingenconvenant met hem sluit als hij het waagt statiegeld in te voeren. Dit dreigement heeft blijkbaar effect gehad.

Pikant in de voorstellen van de verpakkingsindustrie is, dat de magere resultaten alleen zullen worden gehaald als de politie een grote extra handhavinginspanning gaat leveren. Dit terwijl een klein kind weet dat de politie niet zit te wachten op een taakverzwaring in de vorm van controle op het gebruik van afvalbakken.

Kortom, terwijl de openbare ruimte steeds meer gelijkenis vertoont met een vuilnisbelt, wordt de verpakkingsindustrie - blijkbaar niet gehinderd door enig maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel - beloond voor voorstellen die niets om het lijf hebben, nauwelijks praktisch nut hebben en vooral bedoeld lijken als obstructie.

De burgers hebben recht op leefbare en schone straten, natuur en recreatiegebieden. Het statiegeldsysteem is de enige praktische maatregel om de vervuiling met blikjes en wegwerpflesjes drastisch in te perken. Het kan dan ook niet snel genoeg worden ingevoerd.

Nadere inlichtingen:

Hans Jager, tel. 030-2331328

Marijke Brunt, tel. 030-2331328

afz. g.wiertz@snm.nl

Stichting Natuur en Milieu

G. Wiertz, secr.

team Schone Stad.