Productschap Vis


Datum: 6 december 2001

Vissers worden zwaar getroffen als Tweede Maasvlakte doorgaat

Rijswijk, Aanleg van een Tweede Maasvlakte zal de Nederlandse visserij zwaar treffen. De visserij wordt drie keer getroffen. Met de landaanwinning zelf gaat 2.500 hectare kostbare visgrond verloren. De zandwinning die daarvoor nodig is zal jarenlang de visserij beïnvloeden. Maar de visserij wordt met name ook getroffen door het zeereservaat met een omvang van 31.250 hectare, dat zal worden ingesteld ter compensatie voor de natuur die verloren gaat door de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

De Nederlandse visserij ziet niets in de aanleg van de Tweede Maasvlakte en is sterk gekant tegen de aanleg van een zeereservaat, omdat daarmee kostbare visgronden verloren gaan.

Gisteren is het akkoord Natuurcompensatie Landaanwinning aangeboden aan Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. "Het akkoord is op de meeste onderdelen nog veel te onduidelijk, met name met betrekking tot het zeereservaat" zegt Henk van den Heuvel van het Productschap Vis. "Het gaat om compensatie van ecologische waarden, maar wat die waarden precies zijn weet eigenlijk nog niemand. Hoe moet zon zeereservaat eruit zien? Ook daar is geen helderheid over, maar dat is wel erg belangrijk voor de visserij".

Het akkoord zoals dat nu voorligt biedt weinig vertrouwen dat de Nederlandse vissers voldoende gecompenseerd worden. Het blijft uiterst onzeker hoe schade die wordt berokkend door de aanleg van de Maasvlakte, zal worden gecompenseerd.

De Nederlandse vissector vindt dat als zulke belangrijke visgronden verloren gaan, er vooraf duidelijkheid moet zijn over een goede financiële compensatie. En dat betreft niet alleen de directe schade, maar vooral ook de indirecte schade. Zo is bekend dat het gebied dat met de aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren zal gaan, een belangrijk paaigebied is voor vis en fungeert als kinderkamer voor veel vissoorten. De vraag is of je zon gebied gemakkelijk kunt verplaatsen. Vooral het vislarventransport zal sterk worden beïnvloed."Hoe daarmee zal worden omgegaan staat niet in de huidige plannen" zegt Henk van den Heuvel "maar is wel van levensbelang voor de toekomst van de vissers die daar vissen".